HomeZiekteKlachten en ziekten

Slaapwandelen

Slaapwandelen treedt steeds op tijdens de diepe slaap. Je bent niet volledig wakker, maar komt uit je bed om rond te wandelen of dingen te doen. 

Je bewustzijn is op dat ogenblik zo goed als uitgeschakeld. Het wandelen of de handelingen gebeuren dus ongecontroleerd. Omdat je slaapwandelt tijdens je diepe slaap, herinner je je er 's ochtends meestal niets van

Slaapwandelen doet zich meestal voor in de eerste helft van de nacht. Bij kinderen zelfs in de eerste twee uren na het slapengaan. 

Het fenomeen komt vaak voor. 17 procent van de kinderen en 4 procent van de volwassenen hebben er last van. Slaapwandelen start meestal al op jonge leeftijd en gebeurt het vaakst op lagereschool-leeftijd. 

Het slaapwandelen op zich is onschuldig. Je moet er enkel op letten dat de slaapwandelaar geen verwondingen oploopt (bv. door te vallen) of geen gevaarlijke handelingen uitvoert. 

Symptomen

Soms beperkt het slaapwandelen zich tot wat rondwandelen in de slaapkamer en weer in bed gaan liggen. 

Maar er kunnen ook ingewikkelde handelingen worden uitgevoerd. Die kunnen onschuldig zijn (bv. de televisie aanzetten of iets eten), maar ook gevaarlijk (bv. naar buiten gaan of een hele maaltijd bereiden). Tijdens het wandelen dreigt steeds gevaar om te struikelen of van een trap te vallen. 

Veelgestelde vragen

Bron: Leerboek slaap en slaapstoornissen (uitg. Acco), bewerkt door dokter Elise Rummens, preventie-arts CM

Ga ook naar


Download


CM-diensten en -voordelen