HomeZiekteKlachten en ziektenSlapeloosheid

Hoe wordt slapeloosheid behandeld?

Indien slaaptips en een goede slaaphygiëne onvoldoende zijn om chronische slapeloosheid te verhelpen, praat je er het best over met je huisarts. Je arts zal samen met jou, en aan de hand van een slaapdagboek, op zoek gaan naar de mogelijke oorzaken van je slapeloosheid. 

Er is geen onderliggende oorzaak (primaire slapeloosheid)

Is er geen duidelijke oorzaak, kan je arts je doorverwijzen naar een gespecialiseerd centrum om er met een slaaponderzoek je slaappatroon en -problemen in kaart te brengen. 

Soms is het aangewezen een slaaptraining te volgen. CGT-I (Cognitieve gedragstherapie voor Insomnia) is een slaaptraining om chronische slapeloosheid aan te pakken. Je leert anders te kijken naar slaap, met de focus op de kwaliteit ervan en niet op de hoeveelheid. 

Deze therapie leidt tot de beste en meest langdurige resultaten. Ze moet wel gegeven worden door een hiertoe opgeleide psycholoog en voorafgaand dient een grondig intakegesprek te gebeuren. 

Een CGT-I omvat: 

 • informatie over slaap;
 • zelfinzicht via een slaapdagboek dat je bijhoudt;
 • zelf aan de slag gaan door: 
  • slaapgedrag te veranderen; 
  • leren te ontspannen; 
  • leren rustiger te denken over slaap; 
  • piekeren te verminderen.

Er is een onderliggende oorzaak (secundaire slapeloosheid)

Om de slapeloosheid te behandelen moet je eerst de uitlokkende factor (bv. obstructieve slaapapneu, burn-out, angsten, depressieaanpakken. Afhankelijk van de oorzaak zal je arts een behandeling opstarten of je doorverwijzen voor gepaste professionele begeleiding. 

Slaapmiddelen

Er bestaan verschillende soorten slaapmiddelen. Omdat ze heel wat nevenwerkingen hebben en het gebruik ervan nadelen heeft, neem je ze het best enkel in geval van ernstige acute slapeloosheid

Veelgestelde vragen

Bronnen: Leerboek slaap en slaapstoornissen (uitg. Acco) en www.chronomed.nl, bewerkt door dokter Elise Rummens, preventie-arts CM

Ga ook naar


Download


CM-diensten en -voordelen