HomeZiekteKlachten en ziektenSpataders

Hoe worden spataders behandeld?

Spataderen kunnen geen kwaad en hoeven daarom meestal niet behandeld te worden. Als ze veel klachten geven of als je ze erg storend vindt, kan dat een reden zijn om ze toch te laten behandelen. 

De behandeling varieert afhankelijk van het type spatader en de ernst van de aandoening. Ze heeft twee doelstellingen. Enerzijds wil ze de werking van de aders normaliseren. Anderzijds moet ze de uitbreiding van de aandoening en mogelijke complicaties voorkomen. Na het behandelen of verwijderen van spataderen kunnen er evenwel weer nieuwe spataderen ontstaan.

Spataderkousen (compressietherapie)

Het uitoefenen van druk op het been door middel van spataderkousen, is de hoeksteen van de behandeling. Het werkt het uitzetten van de spataders en het uitzakken van de aderkleppen tegen. Bovendien kan de druk de pompfunctie van de spieren herstellen, zeker als dit gepaard gaat met voldoende lichaamsbeweging. 

Er zijn verschillende soorten kousen in de handel, maar alleen spataderkousen oefenen de gepaste druk uit. Steunkousen hebben niet hetzelfde effect. Deze kousen kunnen wel nuttig zijn tegen zware en vermoeide benen, althans wanneer er geen duidelijk aanwijsbare spataders zijn. Ook anti-trombosekousen zijn niet geschikt tegen spataders. Deze - meestal witte - kousen dienen specifiek om een trombose te voorkomen bij bedlegerige ziekenhuispatiënten. 

Zowel na een sclerotherapie als na een heelkundige ingreep wordt het gebruik van spataderkousen sterk aangeraden.

Inspuiting

Bij sclerotherapie worden spataders met bepaalde stoffen ingespoten, waardoor ze verschrompelen. Het bloed zoekt dan zijn weg door andere - niet aangetaste - aders. Deze therapie wordt vooral toegepast voor kleine spataders of als afwerking van een chirurgische ingreep. Voor zeer kleine aders kan lasertherapie hetzelfde resultaat opleveren.

Operatie

Is de aandoening ernstig, kan een operatie worden aangeraden. Hierbij wordt de spatader verwijderd (strippen) of dichtgebonden. Het verwijderen gebeurt bij voorkeur zo radicaal mogelijk. Gebeurt dit niet, kunnen gemakkelijk andere spataders opkomen. Uiteraard moeten goede aders zoveel mogelijk worden gespaard. Indien nodig, kunnen ze later namelijk worden gebruikt voor andere vaatoperaties.

Geneesmiddelen

Er zijn geen geneesmiddelen die het ontstaan of het verergeren van spataders kunnen tegengaan of behandelen. Bepaalde geneesmiddelen vermelden in hun bijsluiter dat ze klachten als opgezwollen enkels en het zwaarte- en vermoeidheidsgevoel in de benen kunnen verminderen. Maar het bewijs voor het nut van dergelijke geneesmiddelen is nog niet eenduidig geleverd.

Middelen van plantaardige oorsprong

In de natuurgeneeskunde bestaan ook middelen van plantaardige oorsprong, die eveneens beweren dat ze gunstig zijn voor de doorbloeding en elasticiteit van de aderwand. Niet alleen is het nut van deze stoffen niet bewezen, maar het natuurlijke karakter betekent ook geenszins dat ze onschadelijk zijn. Opletten dus, zeker als je ze samen met andere geneesmiddelen inneemt of als je zwanger bent.

Veelgestelde vragen

Bron: ‘Zal ik de dokter bellen? Medisch ABC voor het hele gezin’, dokter Michiel Callens, uitgeverij Lannoo, 2009, 319 pagina’s