HomeZiekteKlachten en ziektenTandvleesontsteking

Welke zijn de symptomen en wat kan ik zelf doen?

Gezond tandvlees heeft een lichtroze kleur en vertoont een driehoekige verdikking tussen twee tanden. Bij een tandvleesontsteking krijgt het tandvlees een rodere kleur en zal het licht zwellen

Omdat de ontsteking geen pijn doet, blijft ze vaak enige tijd onopgemerkt. Ontstoken tandvlees zal echter gemakkelijk bloeden, bijvoorbeeld bij het poetsen van de tanden of tijdens het eten. Dit is een belangrijk signaal dat je niet mag negeren.

Ook bij parodontitis is er bloedend tandvlees. Het tandvlees komt geleidelijk aan los van de tand waardoor de tandhals bloot komt te liggen. Soms zijn er ook grotere ruimtes tussen de tanden zichtbaar. De tanden kunnen bovendien loskomen door botafbraak.

Wat kan ik zelf doen?

Als je tandvlees ontsteekt, is het belangrijk je tanden te blijven poetsen. Het bloedende tandvlees mag geen reden zijn om het poetsen te staken, integendeel. 

Wanneer je de tandplak tweemaal per dag grondig verwijdert, is de kans groot dat het tandvlees zich na een vijftal dagen herstelt en stopt met bloeden. Uiteraard moet je ook nadien een goede mondhygiëne blijven aanhouden.

Veelgestelde vragen

Dokter Elise Rummens, preventie-arts CM

Ga ook naar