HomeZiekte en behandelingKlachten en ziektenVermoeidheid

Helpen voedingssupplementen tegen vermoeidheid?


Steeds meer mensen bestrijden vermoeidheid met voedingssupplementen zoals vitamines en mineralen. Meestal gebeurt dit op eigen houtje, zonder medeweten van de huisarts. Dit is niet aangewezen. Voedingssupplementen zijn immers geen onschuldige middeltjes, maar chemische producten die het evenwicht in de stofwisseling kunnen verstoren. Hierdoor is het zelfs mogelijk dat ze vermoeidheid veroorzaken in de plaats van ze te bestrijden. Bovendien kunnen voedingssupplementen slapeloosheid, diarree en diverse aandoeningen teweegbrengen (bv. leverbeschadiging, gevoelsstoornissen).

Voedingssupplementen hebben geen plaats bij de aanpak van vermoeidheid, behalve bij bepaalde lichamelijke aandoeningen, na controle van eventuele tekorten in het bloed en op voorschrift van een arts. Voor gezonde mensen blijven natuurlijke producten, zoals groenten en fruit, de beste bron van vitamines en mineralen.

Veelgestelde vragen

Bron: ‘Zal ik de dokter bellen? Medisch ABC voor het hele gezin’, dokter Michiel Callens, uitgeverij Lannoo, 2009, 319 pagina’s

Ga ook naar