HomeZiekteKlachten en ziektenVoedselvergiftiging

Wat kan ik zelf doen?

Bij een voedselvergiftiging is het in principe niet nodig om de huisarts te consulteren. Meestal gaat de kwaal immers vanzelf over na een tot drie dagen. 

Indien de aandoening toeslaat, is het vooral belangrijk dat je voldoende drinkt om het risico op uitdroging te verminderen. Vooral ouderen en zuigelingen zijn extra kwetsbaar voor uitdroging. Je drinkt het best regelmatig kleine beetjes. Ook als je moet braken, is het belangrijk dat je tussendoor probeert te drinken. 

Blijf ook kleine porties eten waar je zin in hebt. Teveel zoetigheid en laxerende stoffen (pruimen, sterke koffie, vette spijzen) vermijd je beter.

Ook kinderen moeten veel drinken. Voor peuters is enkel appelsap af te raden, omdat het de darmen irriteert en de diarree kan laten aanhouden.

Baby’s mogen gerust borstvoeding of onverdunde flesvoeding krijgen. Bij borstvoeding mogen baby's zo vaak aangelegd worden als ze willen. Geef ook bij flesvoeding baby’s extra vocht (bv. water, rijstwater) zoveel als ze willen. ORS (Oral Rehydration Solution) gebruik je beter niet op eigen houtje.

Veelgestelde vragen

Bronnen: www.gezondheidenwetenschap.be en www.thuisarts.nl, bewerkt door dokter Elise Rummens, preventie-arts CM

Ga ook naar