HomeZiekte en behandelingKwaliteit van zorg

Kwaliteit van de behandeling van zeldzame en complexe kankers


Elk jaar krijgen in ons land meer dan 1.500 mensen te horen dat ze pancreaskanker hebben. Bij ongeveer 1.000 mensen wordt jaarlijks slokdarmkanker vastgesteld. 

Een op de drie van die patiënten ondergaat een chirurgische ingreep. Het zijn moeilijk te behandelen kankers met beperkte overlevingskans op vijf jaar.

Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) onderzocht de kwaliteit van de behandeling van dergelijke complexe kankers. Het Intermutualistisch Agentschap (IMA), dat de gegevens van de ziekenfondsen analyseerde, publiceerde gegevens per ziekenhuis.

Globale resultaten

  • Uit studies van het KCE blijkt dat de overlevingskans op vijf jaar bij operaties tegen complexe kankers merkelijk hoger is als ze worden uitgevoerd in ziekenhuizen met veel ervaring. Het KCE legt de lat op minstens 20 operaties per jaar.
  • Slechts een op de drie patiënten komt terecht in een ziekenhuis met veel ervaring, zo blijkt uit cijfers van het IMA.
  • Ziekenhuizen die tussen de 6 en 19 ingrepen doen, zouden het minimum van 20 operaties kunnen halen. Voorwaarde is dat de ziekenhuizen die nu minder dan 6 ingrepen doen patiënten doorverwijzen. Op die manier is kwaliteitsvolle verzorging in de nabijheid van elke patiënt mogelijk.
  • Vandaag zijn er al ziekenhuizen die patiënten doorverwijzen voor complexe operaties van zeldzame aandoeningen. Dat blijkt uit de cijfers: 24 ziekenhuizen voeren in ons land geen enkele operatie uit tegen pancreaskanker, ze verwijzen door.
  • Meer concentratie van ingrepen zal ook bijdragen tot een betere kankerregistratie en wetenschappelijk onderzoek.

Resultaten per ziekenhuis

Op basis van de gegevens van ziekenfondsen publiceerde het IMA de cijfers van het aantal operaties per ziekenhuis tussen 2006 en 2012 tegen pancreaskanker en slokdarmkanker. Op die manier wil het IMA helpen om de aanbevelingen van het KCE na te streven.

Aantal patiënten geopereerd in 2012Aantal ziekenhuizen
Tegen slokdarmkanker
20 of meer3: UZ Leuven (110 patiënten die geopereerd werden),
UZ Gent (48) en UZ Erasmus Anderlecht (23)
Tussen de 6 en 1921
Tussen de 1 en 544
Tegen pancreaskanker
20 of meer9: UZ Leuven (108 patiënten die geopereerd werden),
UZ Gent (65), UZ UCL Saint-Luc Sint-Lambrechts-Woluwe (30), UZ Erasmus Anderlecht (29), UZA Edegem (28), UZ Sart Tilman Luik (23), CAZK Groeninghe Kortrijk (22), Ziekenhuisnetwerk Antwerpen (20) en Les Cliniques Saint-Joseph Luik (20)
Tussen de 6 en 1931
Tussen de 1 en 549

Ga ook naar


Download


CM-diensten en -voordelen