Misvattingen over vaccinaties
HomeZiekte en behandelingVaccinatiesAlgemene info

Misvattingen over vaccinaties


Vaccineren is tegennatuurlijk

Het immuunsysteem reageert op vaccins op dezelfde manier als op een natuurlijke ziektekiem. Bij vaccinatie maak je de ziekte echter niet of slechts in een milde vorm door. 

Het grote verschil is dat ziektekiemen op elk moment en onverwacht kunnen toeslaan terwijl artsen bij vaccinatie het soort vaccin, het tijdstip en de methode van vaccinatie zelf in de hand hebben.

Het afweersysteem raakt uitgeput door de vele vaccinaties

Van bij de geboorte reageert het immuunsysteem voortdurend tegen allerlei mogelijk gevaarlijke ziektekiemen. Het aantal ziekteverwekkers waartegen het afweersysteem reageert, is ontelbaar. Het aantal vaccinaties daartegen is verwaarloosbaar klein. 

Vaccinaties versterken de natuurlijke weerstand tegen ziekten door de opbouw van afweerstoffen. Je lichaam kan bijna onbeperkt afweerstoffen aanmaken. Combineren van vaccins leidt bovendien meestal tot een betere opbouw van antistoffen. Vaccinatie is de eenvoudigste, veiligste en goedkoopste manier om afweerstoffen op te bouwen.

Borstvoeding biedt evenveel bescherming als vaccinatie

Borstvoeding bevat inderdaad afweerstoffen die de baby een zekere bescherming bieden tegen bepaalde infecties zoals darminfecties. Die afweerstoffen beschermen de baby echter slechts enkele maanden en lang niet tegen alle ziekten. Bovendien bereiken niet alle antistoffen van de moeder het kind. 

Borstvoeding beschermt dus in vergelijking met vaccinatie onvoldoende tegen infectieziekten. Tegen sommige ernstige ziekten beschermt borstvoeding zelfs helemaal niet. Daarom is het absoluut aanbevolen om ook kinderen die borstvoeding krijgen, te laten inenten op de normale leeftijden volgens het aanbevolen basisvaccinatieschema.

Vaccinaties kunnen chronische ziekten veroorzaken

Af en toe verschijnen er artikels waarin een verband verondersteld wordt tussen vaccinaties en het ontstaan van chronische ziekten zoals astma of allergie. Er is echter geen enkel wetenschappelijk bewijs dat die stelling ondersteunt. 

Voor sommige ziekten is net aangetoond dat er helemaal geen verband bestaat. Dat is bijvoorbeeld het geval voor autisme, chronische darmontstekingen en diabetes. Er is ook aangetoond dat vaccinatie tegen rodehond geen chronische gewrichtsklachten veroorzaakt.

Dokter Elise Rummens, preventie-arts CM

Ga ook naar


CM-diensten en -voordelen