Toediening en kostprijs van vaccins
HomeZiekte en behandelingVaccinatiesAlgemene info

Toediening en kostprijs van vaccins


Toediening

Je kunt je bij verschillende instanties laten vaccineren.

  • Voor kinderen tot drie jaar kun je terecht in de consultatiebureaus van Kind en Gezin, bij de huisarts of de kinderarts.
  • Schoolgaande kinderen kunnen gevaccineerd worden door de arts van het Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB), de huisarts of de kinderarts. In veel gevallen stelt het CLB voor om je kind tijdens het medisch schooltoezicht te laten vaccineren.
  • Als volwassene kun je terecht bij de huisarts. 
  • Voor sommige reisvaccinaties moet je contact opnemen met een vaccinatiecentrum erkend door de nationale gezondheidsadministratie. Dat is bv. het geval voor gele koorts, Japanse encefalitis en hondsdolheid.

Kostprijs

De vaccins opgenomen in het basisvaccinatieschema worden door de Vlaamse overheid gratis ter beschikking gesteld van diensten en artsen die de vaccinatie uitvoeren. Wanneer je dus een beroep doet op Kind en Gezin of het Centrum voor Leerlingenbegeleiding is het laten vaccineren van je kind gratis. Wanneer je naar de huisarts of de kinderarts gaat, is het vaccin gratis maar betaal je wel het remgeld voor de raadpleging.

Voor andere vaccins zoals tegen griep en rotavirusinfecties is er een gedeeltelijke terugbetaling voor bepaalde risicogroepen via de ziekteverzekering. Soms kunnen bepaalde vaccins ook via de arbeidsgeneeskundige dienst of het Fedris vergoed worden.

Voor sommige vaccins kennen de ziekenfondsen voor bepaalde leeftijds- en/of risicogroepen een tegemoetkoming toe vanuit hun diensten- en voordelenpakket.

Goed om te weten

Artsen kunnen reeds verschillende jaren de toegediende vaccins noteren in het elektronische registratiesysteem Vaccinnet. Deze gegevens kun je nu ook zelf raadplegen dankzij de Patient Health Viewer van Vitalink.

Dokter Elise Rummens, preventie-arts CM

Ga ook naar


CM-diensten en -voordelen