HomeZiekte en behandelingVaccinatiesAlgemene info

Veelgestelde vragen over vaccins


Moeten vaccinaties bij een te vroeg geboren kind worden uitgesteld?

Verhogen vaccinaties de kans op wiegendood?

Geeft vaccinatie levenslang bescherming?

Na het doorlopen van het basisvaccinatieschema zijn de meeste mensen gedurende minstens twintig jaar voldoende beschermd. 

Levende vaccins, zoals het vaccin tegen mazelen en rodehond, geven over het algemeen een langdurige bescherming. Voor een levenslange bescherming moet het basisvaccin op latere leeftijd versterkt worden met een herhalingsinenting.

Bij dode vaccins moet de bescherming opgebouwd worden door verschillende dosissen toe te dienen. Omdat het immuunsysteem van zuigelingen nog niet volgroeid is, hebben zij meestal meer vaccinaties nodig om volledig beschermd te zijn. De bescherming neemt bij elke volgende dosis toe. Op latere leeftijd is vaak nog een versterking aangewezen met een herhalingsinenting. Dit is onder meer het geval voor kinkhoest, difterie en tetanus.

Zelfs na volledige vaccinatie kunnen nog sommige ziekten optreden, zoals bof en kinkhoest. De ernst van de aandoening is dan evenwel meestal minder groot.

>>Top

Heeft het niet vaccineren van kinderen nadelige gevolgen?

Waarom worden niet alle vaccins in één spuit gegeven?

Mag ik gevaccineerd worden als ik ziek ben?

Er zijn nauwelijks redenen waarom je niet gevaccineerd mag worden. Ook bij verkoudheid, lichte koorts of antibioticagebruik mag je gevaccineerd worden. 

Ben je ernstiger ziek, dan kan een vaccinatie worden uitgesteld. Slechts in uitzonderlijke gevallen zoals bij een verstoord afweersysteem mag niet gevaccineerd worden. Bij twijfel overleg je best eerst met je arts.

>>Top

Mag vaccinatie als ik allergisch ben voor kippenei-eiwit?

Dat hangt van het soort vaccin af. De vaccins uit het basisvaccinatieschema kunnen zonder problemen gegeven worden. 

Enkel in de vaccins tegen griep of gele koorts die gekweekt worden op bebroede kippeneieren kan kippenei-eiwit in heel kleine hoeveelheden voorkomen en een ernstige reactie uitlokken als je allergisch bent voor kippenei-eiwit. Overleg met je arts vooraleer je je laat vaccineren.

>>Top

Kan ik na vaccinatie de betreffende ziekte nog krijgen?

Zijn de ziekten waartegen gevaccineerd wordt goed te behandelen?

Dokter Elise Rummens, preventie-arts CM

Ga ook naar


CM-diensten en -voordelen