HomeZiekteVaccinaties

Basisvaccinaties

De Hoge Gezondheidsraad volgt in België het wetenschappelijk onderzoek rond de beschikbaarheid en de werking van vaccins op de voet en doet aanbevelingen voor het vaccinatiebeleid. 

Dat moet leiden tot verbetering van de volksgezondheid en het op termijn definitief uitroeien van bepaalde infectieziekten.

Basisvaccinatieschema

Het vaccinatieprogramma wordt georganiseerd door de gemeenschappen. Ze houden hierbij rekening met de adviezen van de Hoge Gezondheidsraad en stellen een basisvaccinatieschema op. Het toont op welke leeftijd welke vaccins het beste worden toegediend. 

In Vlaanderen omvat het basisvaccinatieschema alle vaccins die door de Vlaamse overheid gratis ter beschikking worden gesteld van diensten en artsen die de vaccinatie uitvoeren. 

  • Als je een beroep doet op Kind en Gezin en het Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB) is de vaccinatie van je kind gratis. 
  • Ga je naar de huisarts of kinderarts, is het vaccin gratis indien de arts het bestelt via Vaccinnet. Je betaalt wel het remgeld voor de raadpleging. 
  • Als je een vaccin uit het basisvaccinatieschema met een voorschrift zelf aankoopt bij de apotheek, betaal je de volledige prijs en is er geen terugbetaling mogelijk.

Het basisvaccinatieschema wordt door huisartsen, kinderartsen, artsen bij Kind en Gezin en artsen in het CLB nauwgezet opgevolgd

Ook vaccinatie tegen rotavirusinfectie wordt aanbevolen en toegediend samen met de vaccinaties uit het basisvaccinatieschema. Dit vaccin wordt niet gratis ter beschikking gesteld en haal je met een voorschrift bij je apotheek. Er is wel een terugbetaling door de ziekteverzekering.

Combinatievaccins

Sommige vaccinaties worden gecombineerd. Dat is onder meer het geval voor het:

  • zesvoudige vaccin tegen polio-difterie-tetanus-kinkhoest-Hib-hepatitis B, toegediend op 8, 12, 16 weken en op 15 maanden; 
  • viervoudige vaccin tegen polio-difterie-tetanus-kinkhoest, toegediend in het eerste leerjaar; 
  • drievoudige vaccin tegen mazelen-bof-rodehond, toegediend op 12 maanden en in het vijfde leerjaar; 
  • drievoudige vaccin tegen difterie-tetanus-kinkhoest, toegediend in het derde jaar secundair onderwijs.