Vaccinatie tegen baarmoederhalskanker
HomeZiekte en behandelingVaccinatiesBasisvaccinaties

Vaccinatie tegen baarmoederhalskanker


Meisjes kunnen zich laten vaccineren tegen baarmoederhalskanker. De vaccins Gardasil® en Cervarix® beschermen onder andere tegen de HPV-types 16 en 18 die het vaakst aan de basis liggen van baarmoederhalskanker. Vaccinatie bij meisjes die nog niet met HPV besmet zijn, zou hun risico op baarmoederhalskanker met 70 procent verminderen. 

De vaccinatie bestaat uit drie inspuitingen en gebeurt het best voor men seksueel actief wordt, omdat het virus via seksuele contacten wordt overgedragen.

De Hoge Gezondheidsraad beveelt vaccinatie daarom bij voorkeur aan voor meisjes van 10 tot en met 15 jaar. Op jonge leeftijd heeft men doorgaans nog geen HPV-besmetting en reageert het afweersysteem het best op de vaccinatie.

Jonge vrouwen die wel al seksueel contact hadden, kunnen ook nog baat hebben bij de vaccinatie maar bespreken dat beter eerst met hun arts.

De Vlaamse overheid biedt een gratis vaccinatie aan via het CLB voor meisjes van het eerste jaar secundair onderwijs. Ook de huisarts kan de vaccinatie toedienen maar dan betaal je de raadpleging.

Meisjes van 12 tot en met 18 jaar die niet via het programma van de Vlaamse overheid gevaccineerd werden, maken aanspraak op een gedeeltelijke terugbetaling.

Omdat HPV-vaccins nog maar sinds kort beschikbaar zijn, kan nog niet met zekerheid worden gezegd hoelang de bescherming aanhoudt en of een herhalingsvaccinatie na verloop van tijd noodzakelijk is.

Dokter Elise Rummens, preventie-arts LCM

Ga ook naar


Download