HomeZiekteVaccinatiesBasisvaccinaties

Vaccinatie tegen kinkhoest

Kinkhoest is een heel besmettelijke, bacteriële aandoening van de luchtwegen. De ziekte wordt vooral verspreid via speeksel en veroorzaakt gedurende weken tot maanden heftige hoestbuien. De ademhaling is diep en luidruchtig tijdens een hoestaanval.

Kinkhoest is een levensbedreigende aandoening, zeker bij jonge zuigelingen. Ze kan ook blijvende schade aan longen en hersenen veroorzaken. Volwassenen maken de ziekte vaak onopgemerkt door of onder de vorm van een aanhoudende hoest. Besmetting vindt vooral plaats in familiekring

Volwassenen die vaak in contact komen met zuigelingen controleren het best of ze volledig gevaccineerd zijn. Ze kunnen immers een belangrijke besmettingsbron zijn voor niet-gevaccineerde zuigelingen jonger dan twee maanden. Ook jonge ouders, koppels met een zwangerschapswens en grootouders in spe kijken best na of ze volledig gevaccineerd zijn tegen kinkhoest.

Vaccinatie gebeurt volgens het basisvaccinatieschema op 8, 12 en 16 weken, en op 15 maanden. Een herhalingsinenting gebeurt in het eerste leerjaar en in het derde jaar secundair onderwijs. 

Ter gelegenheid van de herhalingsinenting tegen difterie en tetanus laten volwassenen zich het best ook vaccineren tegen kinkhoest. Daarom werd het tweevoudig herhalingsvaccin tegen difterie en tetanus vervangen door een drievoudig combinatievaccin tegen difterie, tetanus en kinkhoest, dat in Vlaanderen gratis is. Je arts moet in dat geval het vaccin rechtstreeks bestellen bij de Vlaamse overheid. Je mag het dus niet zelf afhalen bij je apotheker.

Zwangerschap

De Hoge Gezondheidsraad adviseert een herhalingsinenting voor zwangere vrouwen tijdens elke zwangerschap. Het vaccin wordt bij voorkeur geplaatst tussen de 24ste en 32ste zwangerschapsweek. Op deze manier krijgt de foetus via de placenta reeds antistoffen mee van de moeder en is de zuigeling op het moment van de geboorte beschermd tegen kinkhoest. De bescherming blijft duren tot de eigen opbouw van antistoffen, verkregen via de basisvaccinaties, de bescherming overneemt. 

Het vaccin voor zwangere vrouwen is in Vlaanderen gratis. Je arts moet in dat geval het vaccin rechtstreeks bestellen bij de Vlaamse overheid. Je mag het dus niet zelf afhalen bij je apotheker.

Dokter Elise Rummens, preventie-arts CM

Ga ook naar


Download