HomeZiekteVaccinatiesReisvaccinaties

Vaccinatie tegen hondsdolheid (rabiës)

Rabiës of hondsdolheid is een ziekte bij dieren die overgedragen kan worden op de mens via beten of krabben van een dier dat met de ziekte besmet is.

Het rabiësvirus veroorzaakt een acute ontsteking van de hersenen waarbij hoofdpijn, angst, slikklachten, sterke speekselvloed, prikkelbaarheid en soms spierkrampen kunnen ontstaan. Besmetting met de ziekte heeft een dodelijke afloop als ze niet snel behandeld wordt. 

De ziekte wordt bij de mens meestal overgedragen door beten van (zwerf)honden, maar ook katten, vleermuizen, apen en vele andere warmbloedige dieren kunnen de ziekte overdragen.

Risicogroepen

Vaccinatie is aanbevolen voor volgende risicogroepen: 

  • dierenartsen, jagers, boswachters, veehandelaars, landbouwdeskundigen;
  • archeologen en speleologen;
  • reizigers die een langdurige fietstocht ondernemen of vaak joggen;
  • personen die gedurende lange tijd in een afgelegen landelijk ontwikkelingsgebied zullen rondreizen of gaan wonen en die niet binnen de 24 uur over een vaccin en binnen de 48 uur over een antiserum kunnen beschikken.

Ouders van kinderen die gaan wonen in een risicogebied moeten, afhankelijk van de lokale omstandigheden, ernstig overwegen om hun kind preventief te laten vaccineren. Huisdieren daar moeten steeds gevaccineerd zijn.

Wat te doen?

Op reis doe je er goed aan geen dieren te strelen: noch wilde dieren die zich tam voordoen, noch ongekende huisdieren. 

Word je toch gebeten door een mogelijk besmet dier:

  • was dan de wonde gedurende vijftien minuten met water en zeep;
  • ontsmet ze met een middel op basis van iodium of alcohol 60-80 %;
  • neem ter plaatse zo snel mogelijk contact op met een arts voor verdere wondverzorging en eventuele toediening van ‘antiserum’ en vaccinatie na blootstelling.
Instituut voor Tropische Geneeskunde, bewerkt door dokter Elise Rummens, preventie-arts LCM

Ga ook naar


Download