HomeZiekteVaccinatiesReisvaccinaties

Vaccinatie tegen polio

Polio of kinderverlamming is een ontsteking van het ruggenmerg veroorzaakt door een virus dat via de ontlasting van besmette personen wordt uitgescheiden. Door slechte hygiëne of besmet voedsel en water kan het virus zich verspreiden.

Meestal verloopt een infectie met het poliovirus zonder ernstige verschijnselen, maar bij een procent van de besmette personen treden blijvende spierverlammingen op. De eerste verschijnselen zijn vaak misselijkheid, diarree, koorts en hoofdpijn

Polio is de enige infectieziekte waar je je in België verplicht tegen moet laten vaccineren. Deze verplichte vaccinatie gebeurt volgens het basisvaccinatieschema op 8, 12 en 16 weken, 15 maanden en een herhaling in het eerste studiejaar. 

Vanaf de leeftijd van 16 jaar wordt nog eenmaal een herhalingsinenting aanbevolen indien je reist naar risicogebieden in Afrika en Azië. Nadien ben je levenslang beschermd. Indien je nooit eerder gevaccineerd werd zijn op dat ogenblik nog twee inspuitingen nodig met twee maanden tussen en een derde inspuiting na twaalf maanden.

De Wereldgezondheidsorganisatie streeft ernaar om polio uit te roeien. De meeste regio’s zijn intussen poliovrij verklaard. De kiem circuleert nog in twee landen: Pakistan en Afghanistan.

Dokter Elise Rummens, preventie-arts LCM

Ga ook naar


Download


CM-diensten en -voordelen