HomeZiekteVaccinatiesReisvaccinaties

Vaccinatie tegen tekenencefalitis

Tekenencefalitis is een ontsteking van de hersenen en/of hersenvliezen, veroorzaakt door een virus dat overgedragen wordt door teken

Het vaccin tegen tekenencefalitis is aanbevolen als je reist naar bosrijke streken in Centraal- of Oost-Europa en sommige plaatsen in Noord-Europa, en er veel buitenactiviteiten plant zoals wandelen, rondtrekken of kamperen. Vaccinatie is zinvol omdat het virus al meteen na de tekenbeet kan worden doorgegeven.

De basisvaccinatie bestaat uit drie inspuitingen. De tweede inspuiting krijg je een à drie maanden na de eerste, de derde na vijf maanden tot een jaar. Een herhalingsinenting moet na drie jaar en vervolgens om de vijf à tien jaar gebeuren. Na vaccinatie ben je minstens drie jaar beschermd

Voor je vertrekt, krijg je het best de eerste twee inspuitingen. Je start de vaccinatie dus het best ruim een maand voor vertrek. In geval van tijdsgebrek bestaat er een versneld schema. Voor deze vaccinatie kun je terecht bij je huisarts.

Via een tekenbeet kan je ook de ziekte van Lyme krijgen, veroorzaakt door een bacterie. Omdat er tegen deze ziekte geen vaccin bestaat, blijft het belangrijk om de nodige voorzorgen te nemen tegen een tekenbeet en besmetting.

Dokter Elise Rummens, preventie-arts CM

Ga ook naar


CM-diensten en -voordelen


Download