HomeZiekte

Zelftesten

In de apotheek kan je verschillende zelftesten aankopen. Hiermee kan je bij bepaalde klachten zelf een gezondheidsprobleem opsporen en aanpakken, of je waarden opvolgen bij een chronische ziekte. 

Zo kan je misschien sneller een gezondheidsprobleem vaststellen en een behandeling starten. Een normaal testresultaat kan je ook geruststellen als je bepaalde klachten hebt. 

Toch is het verstandig om je enkele vragen te stellen vooraleer je naar de apotheker holt om zo’n test te kopen. Wat meet de test? Voor wie is hij bedoeld? Hoe betrouwbaar is de test  en hoe moet je hem uitvoeren? Wat ga je doen bij een afwijkend resultaat? Moet de diagnose door je arts bevestigd worden? Kan je zelf een doeltreffende behandeling starten? ...

Vraag je ook af wat de meerwaarde is om een test aan te kopen en uit te voeren. Want bij een afwijkend testresultaat is het bijna altijd nodig om de diagnose door je arts te laten bevestigen. Die zal vaak, ter bevestiging, genoodzaakt zijn een soms uitgebreider, maar veelal gelijkaardig, onderzoek te doen. 

Laat je niet door angst leiden en begin jezelf niet zonder aanleiding op van alles te testen. Raadpleeg steeds je arts met vragen over bepaalde ziekten of als je hinderlijke klachten hebt. Bekijk samen of bepaalde onderzoeken aangewezen zijn.

Tips

  • Heb je beslist een zelftest aan te kopen? Zorg dan dat je voldoende geïnformeerd bent.
    • Overleg met je apotheker wat de test je zal leren. Denk goed na over wat je met het resultaat van de test gaat doen. Vraag advies. 
    • Vraag uitleg over hoe je thuis de test moet uitvoeren. 
    • Lees vooraf aandachtig de bijsluiter van de zelftest. Doorloop daarna stap voor stap wat je moet doen. Vraag hulp aan iemand bij de uitvoering van de test als je zelf twijfelt. 
  • Soms raadt de bijsluiter een tweede test aan op een volgend tijdstip. Wees kritisch en vraag advies. 
  • Hou er rekening mee dat het resultaat van de test vals positief (de test vertoont onterecht een afwijkend resultaat) of vals negatief (de test vertoont onterecht een normaal resultaat) kan zijn.
  • Zorg dat je bij iemand terechtkan als je angst of vragen hebt bij een afwijkend resultaat.

Ga ook naar