HomeZiekteZelftesten

Zelftest glutenintorelantie

 • Wat meet de test (Veroval zelftest van Hartmann)?
  De test meet de auto-antilichamen in je bloed. Deze antistoffen tegen het eigen lichaam worden bij een glutenintolerantie door het lichaam aangemaakt. 
 • Wat leert het resultaat van de test?
  Bij een afwijkend resultaat weet je dat je lichaam antistoffen aanmaakt die voorkomen bij glutenintolerantie. Dit betekent dat je vermoedelijk glutenintolerant bent.
  Je kan de test niet gebruiken om een glutenvrij dieet te controleren. De test kan namelijk niet aantonen dat de de antistoffen langzaam dalen (wat bij een glutenvrij dieet het geval is). En eenmaal alle antistoffen volledig verdwenen zijn, hebben kleine dieetzonden niet meteen een weerslag op het verschijnen van antistoffen. 
 • Wanneer raadpleeg je het best je arts na het uitvoeren van de zelftest? 
  • Bij een afwijkend resultaat weet je dat je vermoedelijk glutenintolerant bent. Raadpleeg je arts om de diagnose te bevestigen. Start geen glutenvrij dieet voor je een correcte diagnose hebt. 
  • Bij een normaal resultaat en aanhoudende maag- of darmklachten, zoals een opgeblazen gevoel of diarree, is het eveneens aangewezen om je arts te raadplegen. 
 • Hoe voer je de test uit?
  Prik in je vinger en druk tot er een druppel bloed uitkomt. Hou een opnamebuisje in de druppel bloed tot dit volledig gevuld is. Stop het opnamebuisje in een flacon met verdunningsvloeistof en schud. Zuig met een pipet de vloeistof op en laat vijf druppels vallen op een testhouder. Je kan het resultaat aflezen na exact tien minuten. 

Ga ook naar