HomeZiekteZelftesten

Zelftest Helicobacter pylori-bacterie

  • Wat meet de test (Veroval zelftest van Hartmann)?
    Als je besmet bent met de Helicobacter pylori-bacterie, die onder meer een maagzweer kan veroorzaken, maakt je lichaam antistoffen tegen de bacterie aan. De test meet deze antistoffen in je bloed. 
  • Wat leert het resultaat van de test?
    Bij een afwijkend resultaat weet je dat je lichaam antilichamen aangemaakt heeft tegen de Helicobacter pylori-bacterie. Dit betekent dat je vermoedelijk een infectie hebt met deze bacterie. Je weet daarmee evenwel niet wanneer je de besmetting opliep. Had je voordien al eens een infectie met de bacterie, die ondertussen genezen is, kan je toch een afwijkend testresultaat hebben. De antilichamen kunnen immers lange tijd verhoogd blijven. 
  • Wanneer raadpleeg je het best je arts na het uitvoeren van de zelftest? 
    • Bij een afwijkend resultaat is de kans groot dat je een infectie hebt met de Helicobacter pylori-bacterie. Raadpleeg je arts om een diagnose te stellen en eventueel een behandeling op te starten. 
    • Een normaal resultaat kan besmetting met de Helicobacter pylori-bacterie niet uitsluiten. Indien je maagklachten hebt (bv. zure oprispingen) is het aangewezen om je arts te raadplegen. 
  • Hoe voer je de test uit?
    Prik in je vinger en druk tot er een druppel bloed uitkomt. Hou een opnamebuisje in de druppel bloed tot dit buisje volledig gevuld is. Stop het opnamebuisje in een flacon met verdunningsvloeistof en schud. Zuig met een pipet vloeistof op en laat drie druppels vallen op een testhouder. Je kan het resultaat aflezen na exact tien minuten. 

Ga ook naar