HomeZiekteZelftesten

Zelftest mannelijke vruchtbaarheid

 • Wat meet de test (Veroval zelftest van Hartmann)?
  De test meet het aantal zaadcellen per milliliter sperma. 
 • Wat leert het resultaat van de test?
  Bij een afwijkend resultaat bevat de zaadlozing hoogstwaarschijnlijk te weinig zaadcellen (minder dan 20 miljoen per milliliter sperma). De test leert je enkel iets over de hoeveelheid zaadcellen en zegt niets over de vorm, beweeglijkheid en levensduur van je zaadcellen. Ook deze componenten zijn van belang om de vruchtbaarheid te bepalen. 
 • Wanneer raadpleeg je het best je arts na het uitvoeren van de zelftest? 
  • Bij een afwijkend resultaat bestaat de kans dat je zaadlozing te weinig zaadcellen bevat. Raadpleeg in geval van kinderwens je arts. 
  • Ook bij een normaal resultaat en indien je bij een uitblijvende zwangerschap ongerust bent, is het raadzaam je arts te raadplegen. Er zijn immers heel wat mogelijke oorzaken voor het uitblijven van een zwangerschap. 
 • Hoe voer je de test uit?
  Had je recent een zaadlozing, wacht dan minstens twee dagen vooraleer je de test uitvoert. Zorg er wel voor dat je laatste zaadlozing niet meer zeven dagen geleden was.
  Verzamel sperma in het opvangpotje. Laat het potje minstens twintig minuten - maar niet langer dan drie uur - rusten. Roer er een paar keer voorzichtig in met het spuitje en zuig je sperma op tot aan de markering 0,1 ml. Voeg het spuitje toe aan een flacon met verdunningsvloeistof. Draai deze flacon voorzichtig rond (niet schudden) en laat nog twee minuten rusten. Haal het testhoudertje uit de verpakking en laat zes druppels vallen op het testveld. Na exact zeven minuten kan je het resultaat aflezen.