HomeZiekteZelftesten

Zelftest menopauze

 • Wat meet de test (MyTest van Mylan)?
  De test meet de hoeveelheid Follikelstimulerend hormoon (FSH) in de urine. FSH wordt aangemaakt door de hersenen en regelt mee de hormoonproductie van andere voortplantingshormonen. Vanaf de menopauze gaat de hoeveelheid FSH in het bloed flink omhoog.  
 • Wat leert het resultaat van de test?
  Bij een afwijkend resultaat weet je dat het FSH in je urine verhoogd is. Omdat de hoeveelheid van dit hormoon sterk schommelt doorheen je menstruele cyclus moet je na vijf tot zeven dagen een tweede test afnemen (er zitten twee testen in een verpakking). Bij twee afwijkende testen bestaat de kans dat je in de menopauze bent.  
 • Wanneer raadpleeg je het best je arts na het uitvoeren van de zelftest? 
  • Indien beide resultaten afwijkend zijn en je hinderlijke klachten hebt die aan de menopauze doen denken, bespreek je dit het best met je arts. Doe dit ook bij een onverwacht resultaat. Want in zeldzame gevallen zijn er ook andere oorzaken voor een verhoogd FSH-gehalte. . 
  • Indien een of beide testen een normaal resultaat geven en je hinderlijke klachten hebt die aan de menopauze doen denken (zoals opvliegers, nachtelijk zweten of hoofdpijn) is het ook raadzaam je arts te raadplegen. 
 • Hoe voer je de test uit?
  Schuif, via een klepje, een absorberende punt uit het teststaafje. Hou deze punt minstens tien seconden onder je urinestroom. Je kan ook urine opvangen in een potje en de punt van het teststaafje er tien seconden in houden. Schuif daarna, via het klepje, de punt weer in het staafje. Na exact tien minuten kan je het resultaat aflezen. 

Ga ook naar