Arbeidsongeschikt en deeltijds werken
Om arbeidsongeschikt erkend te worden en te blijven, moet je alle activiteiten stopzetten.
Wanneer je voldoende hersteld bent om vrijwilligerswerk te doen of het werk gedeeltelijk te hervatten, kun je aan de adviserend arts toestemming vragen. Door vooraf geen toestemming te vragen, kun je je uitkering verliezen.
Aanvraag
De aanvraag moet gebeuren minstens één dag vóór je start met de activiteit. Je hoeft het antwoord van de adviserend arts niet af te wachten om te starten.
De aanvraag indienen kan digitaal of op papier.
Opgelet: de vermelding 50 % op het getuigschrift arbeidsongeschiktheid (vertrouwelijk) geldt niet als aanvraag deeltijds werken. Bezorg steeds een apart aanvraagformulier, digitaal of op papier.
- Vul de aanvraag digitaal in via www.cm.be/gedeeltelijke-werkhervatting.
- Je krijgt een kopie van je aanvraag in pdf-formaat.
- CM gaat aan de slag met jouw vraag en houdt jou op de hoogte.
- Ook een verlenging van je huidige toelating vraag je via deze weg aan.
- Vul de aanvraag digitaal in via www.cm.be/gedeeltelijke-werkhervatting-zelfstandigen.
- Je krijgt een kopie van je aanvraag in pdf-formaat.
- CM gaat aan de slag met jouw vraag en houdt jou op de hoogte.
- Ook een verlenging van je huidige toelating vraag je via deze weg aan.
- Druk het formulier 'Aanvraag tot het uitoefenen van een activiteit' af en vul het in. Ook je werkgever moet hierop een deel invullen en zijn akkoord geven.
- Stuur het ingevulde formulier naar de adviserend arts van CM. De poststempel geldt als bewijs van tijdige aanvraag.
- Deponeer de aanvraag nooit in een CM-brievenbus.
- Druk het formulier 'Aanvraag tot het uitoefenen van een activiteit' af en vul het in.
- Stuur het ingevulde formulier naar de adviserend arts van CM. De poststempel geldt als bewijs van tijdige aanvraag.
- Deponeer de aanvraag nooit in een CM-brievenbus.
De adviserend arts beoordeelt jouw aanvraag, waarna je de beslissing ontvangt. Is er voor de beoordeling meer informatie nodig, dan contacteren we jou of nodigen we je uit voor een gesprek.
Vanaf wanneer?
Zodra je aanvraag is ingediend, mag je het werk deeltijds hervatten of een job uitoefenen aangepast aan je gezondheidssituatie (bv. lichter werk met verminderd rendement). Je hoeft dus de beslissing van de adviserend arts niet af te wachten.
Wat na de beslissing van de adviserend arts?
Dan zijn er twee mogelijkheden.
Je kunt je activiteit blijven uitvoeren.
De arts geeft toestemming voor maximaal twee jaar. Wil je daarna verder blijven werken, dan dien je een nieuwe aanvraag in uiterlijk op de laatste werkdag van de toelating.
Tijdens het eerste jaar van je arbeidsongeschiktheid moet je - zelfs als je deeltijds werkt - verder je getuigschriften van arbeidsongeschiktheid blijven indienen bij CM. Lees meer over hoe je je arbeidsongeschiktheid correct kunt verlengen.
Afhankelijk van de situatie, behoud je een deel van of zelfs je volledige ziekte- of invaliditeitsuitkering. Lees meer over de berekening van je uitkering.
Wanneer je start met een deeltijdse werkhervatting, dan wijzigt de uitbetaling van je uitkering. Wij betalen vanaf dat moment maandelijks uit, nadat wij het loonattest van je werkgever hebben ontvangen.
Je moet onmiddellijk stoppen met werken. Voor de gewerkte dagen behoud je je beroepsinkomen en een deel van je ziekte- of invaliditeitsuitkering. Vanaf de dag van de negatieve beslissing ontvang je opnieuw je volledige uitkering.
Wat zijn de gevolgen van een laattijdige aangifte?
Gebeurt de aanvraag laattijdig omdat je het werk reeds deeltijds hervatte, dan heeft dit financiële gevolgen.
Je ziekte- of invaliditeitsuitkering wordt met 10 procent verminderd voor de periode van laattijdigheid.
Je ziekte- of invaliditeitsuitkering wordt teruggevorderd voor de periode van laattijdigheid.
Wijziging voorwaarden activiteit
Wil je graag iets wijzigen aan de voorwaarden van de activiteit waarvoor je toelating kreeg, zoals: aantal uren, andere opdracht, andere werkgever ... Dan moet je hiervoor op voorhand een nieuwe aanvraag indienen. Bij rubriek twee duid je dan 'wijziging' aan.
De adviserend arts zal zich hierover uitspreken. Bij een positieve beoordeling ontvang je een aangepaste toelating.
Voor werknemers, werklozen en zelfstandigen gelden een aantal aangepaste regelingen.
Zelfstandigen
Je kunt als zelfstandige toelating vragen om een beperkte activiteit uit te oefenen tijdens je arbeidsongeschiktheid. Dat kan als deel van je vroegere zelfstandige activiteit, maar ook binnen een andere zelfstandige of loontrekkende activiteit.
De adviserend arts geeft toestemming voor maximaal twee jaar. Wil je daarna verder blijven werken, dan dien je een nieuwe aanvraag in uiterlijk op de laatste werkdag van de toelating.
De eerste zes maanden is er geen weerslag op je uitkering, daarna wel. Lees meer over de berekening van je uitkering bij toegelaten activiteit.
Vrijwilligerswerk of verenigingswerk
Wil je vrijwilligerswerk doen tijdens je arbeidsongeschiktheid? Dan heb je geen toestemming nodig van de adviserend arts. De adviserend arts moet echter wel bepalen of het vrijwilligerswerk past bij je gezondheidstoestand.
Neem daarom snel contact op met de adviserend arts van je gezondheidsfonds. Zo weet je zeker dat het werk bij je gezondheid past en wordt je dossier in orde gebracht.
Wil je verenigingswerk doen tijdens een periode van arbeidsongeschiktheid? Hiervoor moet je wel toestemming vragen aan de adviserend arts.
Ook bij onbetaald vrijwilligerswerk voor een persoon of organisatie waarmee je geen familieband hebt (bv. begeleider speelpleinwerking, vrijwilliger Rode Kruis, begeleider wielerwedstrijden …) moet je de adviserend arts verwittigen.
Verwittig de adviserend arts zo snel mogelijk via Mijn CM. Toch liever papier? Dan kan je het ingevulde formulier 'Aanvraag tot toestemming voor vrijwilligerswerk' aan de adviserend arts van CM bezorgen.
Deze activiteit heeft geen weerslag op je uitkering.
Wil je tijdens je arbeidsongeschiktheid een activiteit uitoefenen die valt onder het stelsel van verenigingswerk (art.17 RSZ-besluit), dan heeft dat geen invloed op je uitkeringen. Je hebt er wel de toelating van de adviserend arts voor nodig. Hoe je een toelating aanvraagt, lees je bij 'Aanvraag'.
Binnen welke termijn dien je je aanvraag in?
- Gaat het om een nieuwe activiteit? Doe dan je aanvraag vóór je start met de activiteit.
- Gaat het om een activiteit die je al uitoefende vóór je ziekte of ongeval? Dan heb je nog een maand de tijd na de datum waarop je aangifte van jouw arbeidsongeschiktheid deed, om je aanvraag in te dienen.
Meer informatie over welke activiteiten onder verenigingswerk vallen en wie ervoor in aanmerking komt, lees je op www.verenigingswerk.be.
Stopzetten van activiteiten
Ook als je het deeltijdse werk, vrijwilligerswerk of verenigingswerk stopzet, moet je dit melden aan de adviserend arts.
Als je de toegelaten activiteit stopzet, moet je dit schriftelijk melden aan de adviserend arts van CM. Dit doe je via Mijn CM. Toch liever papier? Gebruik dan het formulier 'Stopzetting of wijziging toegelaten arbeid'.
Als je de toegelaten activiteit stopzet, moet je dit schriftelijk melden aan de adviserend arts van CM. Dit doe je via Mijn CM. Toch liever papier? Gebruik dan het formulier 'Verklaring van stopzetting van een toegelaten arbeid tijdens de arbeidsongeschiktheid’.
Werd je uitkering verminderd, dan betalen we je volledige uitkering terug.