7 tips voor een snotvrije winter

De winter komt eraan. En daarmee ook de verstopte neuzen en non-stop niesaanvallen. Als ouder wil je niets liever dan je kinderen gezond houden tijdens de koude wintermaanden. Stel je voor: lachende, snotvrije gezichten en rustige nachten zonder hoestbuien. Klinkt hemels, niet? Skoebidoe geeft je 7 slimme tips om verkoudheden te verslaan.

Was regelmatig de handen

Wie verkouden is, snuit regelmatig de neus. Geen wonder dat virussen zich vaak verspreiden via handcontact. Een goede handhygiëne is dus cruciaal. Of het nu met zeep, handgel of water is: was regelmatig je eigen handen, en ook die van je kindje.

Zet af en toe een raam open

Verkoudheden verspreiden zich via druppeltjes in de lucht. Je kindje heeft dus meer kans om ziek te worden in ruimtes die slecht geventileerd zijn of waar mensen dicht bij elkaar staan. Vermijd dus drukke ruimtes en vraag gerust om de klas of de crèche af en toe te verluchten.

Laat je kind voldoende slapen

Voldoende slapen houdt het immuunsysteem van je kindje op peil. Het logische gevolg: wie minder slaapt, is vatbaarder voor verkoudheden. Slaap kindje slaap klonk nog nooit zo noodzakelijk.

Kook gevarieerd en gezond

Vlierbessensap en knoflook zouden de voedingsmiddelen bij uitstek zijn om je van een verkoudheid te behoeden. Maar helaas, een wondermiddel om verkoudheden te voorkomen bestaat niet. Wat wel helpt, is je afweer versterken door gezond en gevarieerd te eten.

Beweeg, beweeg, beweeg

Bewegen is gezond, maar wist je ook dat het zorgt voor een beter afweersysteem? Haal die slee maar boven en maak je klaar voor heel wat sneeuwballengevechten, want vooral bewegen in de buitenlucht doet wonderen. Bang voor het koude weer? Wees gerust: een verkoudheid krijg je niet door een frisse wind of een regenbui.

Laat je kind genoeg water drinken

Als je kindje voldoende water drinkt, geef je een verkoudheid geen kans om door te breken. Het lichaam moet immers gehydrateerd blijven om infecties te bestrijden.

Delen? Niet altijd een goed idee

Delen is belangrijk, die boodschap geven we graag mee aan kinderen. Maar het is niet altijd verstandig, zeker niet tijdens het griepseizoen. Leer je kinderen om geen bekers, rietjes, flessen, lepels of andere zaken te delen die ook maar in de buurt van de mond komen. Dat geldt ook binnen het gezin. Better safe than sorry.