Bye bye muggen!

Neem een warme winter, plak daar een nat voorjaar aan en je hebt het ideale recept voor muggen. Veel muggen. Hoe bescherm je kleine kinderen tegen muggenbeten? Het liefst klop je ze allemaal plat, maar je kan moeilijk een hele nacht waken naast het bed van je kleine. Gelukkig zijn er andere manieren.

Beter voorkomen dan genezen

Muggen leggen hun eitjes in stilstaand water. Let er dus op dat je geen water laat staan in gieters, schaaltjes of plantenbakken. Het is alvast één manier om te vermijden dat een hele muggenfamilie bij jou komt wonen.

Plaats vliegenramen

De meest efficiënte manier om muggen buiten te houden zijn vliegenramen en -deuren. Je kan ook een klamboe boven het bed hangen. Zo kunnen die vervelende zoemers niet in de buurt komen en kan je kind lekker doorslapen.

Vermijd chemische producten

Sprays, bandjes en apparaten die je in de stekker moet steken bevatten heel vaak DEET, een insecticide. Voor baby’s jonger dan twee maanden is dat heel slecht en dus verboden. Omdat jonge kindjes daar heel gevoelig aan zijn, mag de concentratie DEET voor kinderen jonger dan twee jaar niet hoger liggen dan 30 %. Nog liever gebruik je dus enkel natuurlijke ingrediënten om de beestjes op afstand te houden. Muggen houden bijvoorbeeld niet van lavendel, citroengras, rozemarijn, munt en kattenkruid. Je kunt er geurzakjes van maken of ze in een glazen pot doen.

Toch gestoken?

Hebben de muggen je kind toch gevonden? Bij de apotheek zijn verschillende middeltjes te koop tegen de jeuk. Vermeld altijd de leeftijd van je kind zodat je het juiste advies krijgt. Probeer je kind in elk geval zo weinig mogelijk te laten krabben aan de muggenbeten. Krabben beschadigt de huid, wat juist tot méér jeuk leidt én wondjes. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht. En met wat pech worden die wonden nog littekens ook.