Zijn de stellingen waar of niet waar … Waarom denk je dat?
Klik op de pijltjes om het antwoord te ontdekken.
= Waar.
Hersenen bereiken hun topprestaties tussen de 16 tot 25 jaar, daarna daalt het cognitief functioneren. Tussen de 20 en 90 jaar verliezen hersenen ongeveer 5 tot 10 % van hun gewicht.
Het verlies van hersencellen neemt toe naarmate we ouder worden. Op dezelfde manier vermindert ons lichaam geleidelijk de vorming van verschillende chemische stoffen die voor een goede werking van neuronen nodig zijn.
Dit alles verandert de manier waarop de hersenen geheugeninformatie opslaan. En naarmate we ouder worden, komt geheugenverlies vaker voor en neemt het vermogen om nieuwe dingen te leren af.
= Waar.
Bewegen verbetert je geheugen, zorgt ervoor dat je beter slaapt en vermindert stress.
Bewegen is goed voor je hersenen, maar ook van belang voor je conditie en lichamelijke gezondheid. Hoeveel beweging goed voor je is, is voor iedereen anders.
Volwassenen
- Beweeg minimaal 2,5 uur per week matig intensief. Zit niet te vaak stil.
- Dagelijks een half uurtje stevig wandelen of fietsen is al effectief.
Waarom is bewegen goed voor je hersenen?
Bij beweging hebben al je organen meer zuurstof nodig, dus ook je brein. Je hart klopt sneller en je bloed stroomt sneller door je lichaam. Bij een betere doorbloeding van je organen krijgen cellen meer zuurstof en kunnen ze hun afvalstoffen beter kwijt.
Beweging zorgt ook voor de aanmaak van nieuwe hersencellen én de verbindingen tussen de hersencellen worden sterker. Door beweging verbetert bovendien de werking van signaalstoffen; hierdoor gaat de communicatie tussen hersencellen steeds soepeler.
= Waar.
Vis, maar vooral vette vis zoals makreel, haring of zalm, bevat veel omega-3 vetzuren. Deze vetzuren houden een goede en snelle communicatie tussen zenuwcellen in stand.
Voedingstips om de hersenen gezond te houden:
- Eet 250 gram groente en twee porties fruit per dag. Varieer zodat je verschillende voedingsstoffen binnen krijgt.
- Eet geregeld wat ongezouten noten. In noten zitten veel vezels, maar ook de juiste soorten vetten die je hersenen gezond houden, namelijk de ‘goede’ onverzadigde vetten.
- Eet één keer per week vette vis.
- Eet één keer per week peulvruchten, zoals bonen en linzen.
- Kies voor volkoren pasta en brood in plaats van de witte variant.
- Drink zo’n 1,5 tot 2 liter vocht per dag, het liefst water of thee zonder suiker. Drink liever geen frisdrank en alcohol. Kies voor groene thee want in thee zitten antioxidanten die de bloedvaten helpen gezond te houden.
- Eet af en toe een ei. Een ei is een echte vitaminebom voor je hersenen. Er zit choline in, wat goed is voor je geheugen, maar ook veel vitamine A, D, E, B6 en B12.
= Niet waar.
Het is goed dat je lichaam in gevaarlijke situaties een stressreactie geeft. Het helpt ons om veilig te blijven. Maar heb je langere tijd stress? Dan levert dat problemen op voor je brein. Het heeft invloed op hoe je je voelt, maar ook op je gezondheid.
Stress is belangrijk en nuttig. Het zorgt voor energie, focus en prikkelt je lichaam en geest. Maar zorg voor een goede balans tussen spanning en ontspanning. Voldoende goede slaap heeft zeker een invloed op deze balans.
Maar chronische stress laat je brein krimpen. Chronische stress zorgt ervoor dat de verbindingen tussen je hersencellen korter worden of zelfs verdwijnen. Daardoor werkt de signaalfunctie niet meer en treden er geheugenproblemen op.
= Niet waar.
Uit nieuw onderzoek is gebleken dat je beter niet kan drinken als je hersenen je lief zijn.
Uit de resultaten blijkt dat alcoholgebruik effect heeft op de structuur van het brein. Het heeft invloed op de kwaliteit van de zogenoemde 'grijze stof' in de hersenen, die als functie heeft om informatie te verwerken. Hoe meer alcohol je per week drinkt, hoe kleiner het volume van die grijze stof wordt.
Ook blijkt alcohol de 'witte stof' van de hersenen aan te tasten. Die bevat de uitlopers van zenuwcellen, en is in feite 'de bedrading' van het brein. Als de kwaliteit daarvan minder wordt, dan ga je cognitief slechter functioneren.
