Hoe barbecue je veilig als je zwanger bent?

Een zomerse barbecue kan heerlijk zijn, maar tijdens een zwangerschap ben je beter alert voor een aantal risico’s. We spraken met Hélène Bonte, woordvoerster van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV), over hoe je als zwangere vrouw veilig kunt genieten van een barbecue.

Hélène Bonte: ‘Net zoals jonge kinderen, ouderen en mensen met een lage immuniteit kunnen zwangere vrouwen na besmetting door bacteriën meer en ernstiger symptomen vertonen dan mensen met een normaal werkend immuunsysteem. Daarom verdient voedselveiligheid bijzondere aandacht.’

‘Bij een barbecue vergroten twee factoren het gevaar op besmetting: warme temperaturen en eten in open lucht. Bij warm weer kunnen bacteriën zich razendsnel vermenigvuldigen, zeker als voedsel te lang ongekoeld blijft. Buiten eten verhoogt de kans op besmetting als insecten of ongedierte op het eten terechtkomen. Denk aan een vlieg die eerst op afval zit en daarna op een stuk vlees of op de salade landt.’

 

Hoe kan je die risico’s beperken?


‘Was regelmatig je handen, zeker na contact met rauw vlees, vis of eieren. Gebruik aparte snijplanken en messen voor rauw en bereid voedsel. Was groenten en fruit grondig, ook als ze verpakt zijn.’

‘Bewaar vlees koel tot je het gaat bakken en zorg ervoor dat het goed doorbakken is. Vooral kip en rood vlees moeten tot in de kern gaar zijn. Gebruik aparte tangen en borden voor rauw en gegaard vlees. Marinades die in contact kwamen met rauw vlees mogen niet hergebruikt worden voor andere gerechten. Voor wie liever geen vlees eet: een goed doorbakken veggieburger of vis in papillot zijn veilige opties.’

‘Bijgerechten zoals pastasalades horen tot vlak voor het serveren in de koelkast te blijven. Dek voedsel zoveel mogelijk af en stel het buffet pas samen wanneer er gegeten wordt, liefst in kleine hoeveelheden die geleidelijk worden aangevuld.’

 

Als je elders te gast bent, heb je geen controle over de veiligheid. Wat dan?


‘Vraag expliciet aan zij die het eten bereiden of het vlees goed gebakken is en de groenten goed gewassen. Liever waakzaam zijn dan achteraf met twijfels te zitten.’ 

 

Wat als je achteraf toch twijfelt?


‘De belangrijkste microbiologische gevaren voor zwangere vrouwen zijn bacteriën zoals salmonella, listeria en E. coli, die schadelijk kunnen zijn voor zowel de moeder als het ongeboren kind. Een voedselvergiftiging kan leiden tot uitdroging, wat risico’s inhoudt voor de zwangerschap. Ook schimmels en virussen kunnen gezondheidsproblemen veroorzaken. En dan is er ook nog toxoplasmose, dat niet enkel in de context van een barbecue belangrijk is, maar voor zwangere vrouwen toch een van de meest relevante gevaren om rekening mee te houden doorheen hun volledige zwangerschap.’

‘Heb je na de barbecue symptomen zoals duizeligheid, koorts, misselijkheid of diarree, neem dan onmiddellijk contact op met je huisarts en vermeld dat je mogelijk besmet voedsel gegeten hebt.’