Bril dragen en studeren

Factcheck: Is de kans op een bril groter als je langer studeert?

De kans dat je bijziend wordt en een bril nodig hebt, wordt groter naarmate je langer en vaker met je neus in de boeken zit. Tot die conclusie komen Britse wetenschappers.

29 september 2018
Angst tekening

'Je kan je angst leren controleren'

Angst zorgt ervoor dat je beter kan presteren of reageren in uitdagende situaties. Maar soms kan angst je volledige denken en doen beheersen. Dan heb je een angststoornis. Chris Bervoets, professor en psychiater verbonden aan het Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven, vertelt er meer over.

18 september 2019
is sporten 's morgens gezonder?

Factcheck: Is ’s morgens sporten gezonder dan ’s avonds?

Regelmatig bewegen of sporten hoort bij een gezonde levensstijl. Maar speelt het ook een rol op welk moment van de dag je sport?

4 april 2022

Het leven na een beroerte

Wat een gezellige dag moest worden, luidt het begin in van een nieuw leven voor Willy Huybrechts. Hij leeft gezond, is topfit, maar krijgt toch plots een beroerte. ‘Gewoon pech gehad’, volgens de dokter. De start van een moeilijke weg terug.

26 oktober 2020

Revalideren met Thomas Van der Plaetsen

Topatleet Thomas Van der Plaetsen (31) doorzwom al enkele woelige wateren in zijn leven. De recentste is zijn hamstringblessure en meer dan een jaar durende revalidatie. Een gesprek over twijfelen aan je keuzes, zorg dragen voor je lichaam en vertrouwen in de toekomst.

1 november 2022

Factcheck: Vergroot fijnstof het risico op depressie?

Langdurige blootstelling aan fijnstof, de gevaarlijkste luchtverontreinigende stof, zou onze mentale en fysieke gezondheid schaden en leiden tot meer bezoeken aan de huisarts. Is dat effectief zo?

11 december 2023

Onderschat nooit je eigen kracht

Sporten is goed voor lichaam en geest. Dat weten we ondertussen allemaal. Maar het kan ook gewoon leuk zijn. Vraag maar aan Binda Lukeni (47) uit Brugge. ‘Gaan boksen is echt mijn momentje’, getuigt ze.

2 maart 2023

Zet je beste beentje voor tegen spataderen

Spataderen zijn duidelijk zichtbare, verdikte bloedvaten die vooral in de benen voorkomen. Ze kunnen hinder veroorzaken zoals pijnlijke, lome of rusteloze benen, tintelingen, of gezwollen voeten en onderbenen. In het ergste geval leiden ze tot flebitis, slecht genezende wonden of bloedingen. Spataderen gaan niet vanzelf weg. Daarom is voorkomen beter dan behandelen. In 10 vragen en 10 antwoorden vertellen we hoe je dat doet.

10 april 2023

4x wat je moet weten over EMDR

Kun je schokkende gebeurtenissen verwerken door simpele oogbewegingen? Psycholoog Annick Van den Nest legt uit hoe de EMDR-techniek werkt. Maar ze waarschuwt ook. ‘Het is geen huis-tuin-en-keukenmiddeltje tegen trauma’s. Baat het niet, dan schaadt het wél. EMDR moet altijd deel zijn van een bredere therapie.’

6 december 2022

Waarom je best oplet met neusspray

De helft van de mensen met chronische neusklachten gebruikt te lang een neusspray. Dat blijkt uit een onderzoek van UGent. ‘Toen ik in de apotheek werkte, zag ik regelmatig mensen met een afhankelijkheid van neussprays. Daarom heb ik er mijn doctoraatproject aan gewijd,’ zegt Sophie Scheire, apotheker en doctoraatsonderzoeker aan de Eenheid Farmaceutische Zorg van de Universiteit Gent.

23 oktober 2023

Kijk uit met benzodiazepines

Geneesmiddelen die worden voorgeschreven tegen slaap- en angststoornissen noemen we benzodiazepines, afgekort benzo’s. Bij onjuist gebruik zijn ze niet zo onschuldig als je misschien denkt. Kaatje Popelier, stafmedewerker psychoactieve medicatie bij het Vlaams Expertisecentrum Alcohol en andere Drugs geeft toelichting.

16 november 2023

'Op de zorgboerderij mag ik helemaal mezelf zijn'

Noor Van den Bosch (20) uit Grobbendonk vond rust op de groene zorgboerderij SoulHorses in de Kempen in Lille. Ze vertelt hoe ze er met de ondersteuning van haar begeleider Joeri Van Weereld mentaal sterker is geworden.

21 september 2023