Stick to the plan(ner)

Studeren moet je leren. Een goede planning is het halve werk. Download een studieplanner.

Planners zijn er in overvloed. Kies de planner die jou het beste ligt. Maar hé, downloaden alleen is niet genoeg. Je gaat ermee aan de slag. 

Heb je nog nooit een studieplanning gemaakt? Hier zijn enkele tips.

1. Begin op tijd

Maak je planning minstens een maand voor het eerste examen. Het overzicht van wat je zoal te doen staat, geeft je een houvast en rust in je hoofd. Een planning neemt de druk weg en motiveert.

2. Plan in tussenstappen

Bepaal de grote lijnen in functie van de lesdagen, de start van de blok en de volgorde van de examens. Daarna stel je tussentijdse doelen, bijvoorbeeld: ik structureer de cursus psychologie voor 1 juni.

3. Splits je werk op in kleine taken

Geschiedenis blokken – van de Neanderthaler tot Elon Musk – is te ruim. Je hakt het vak in stukjes en plant die stukjes in, bijvoorbeeld: inleiding samenvatten tegen 20 mei, tijdslijn maken tegen 25 mei …  

Elke afgevinkte taak is een gewonnen veldslag en motiveert je om verder te doen, want je bent verduiveld goed bezig. Kijk in de spiegel en zeg het hardop: ‘Ik ben goed bezig, het zal wel zijn!’ 

4. Bijsturen mag, bijsturen moet

Toch bestaat de kans dat je planning door onvoorziene gebeurtenissen eens in de war loopt. Neem daarom elke week de tijd om je planning te bekijken. Wat liep goed? Waarvoor heb je te weinig tijd voorzien? Wat heb je niet kunnen doen? Pas je planning aan en je zit terug op het goede spoor. 

5. Rustig blijven ademen

De planner wordt je trouwe bondgenoot. Diploma halen? Jij en je planner zullen dat klusje samen klaren. En gaat het eens niet zoals je wilt, dan blijf je kalm en adem je rustig in en uit. In en uit. In en uit …   

Of chat met Teleblok. De gratis chatlijn is tijdens de blokperiodes van januari en juni elke avond open van 18 tot 23 uur.