HomeGezond levenKindDroog worden 's nachts

Methodes


Er bestaan diverse methodes om je kind te helpen ‘s nachts droog te blijven. 

Het kind ’s nachts uit bed halen om te plassen, raden we niet aan. Dit levert wel meer kunstmatig droge nachten op, maar helpt het normale zindelijkheidsproces niet.

 • Plaswekkermethode
  Voor kinderen van minimaal acht jaar. Het kind krijgt een broekje aan dat in verbinding staat met een wekker. Zodra het broekje nat wordt, gaat de wekker af zodat het kind wakker wordt en naar het toilet kan gaan.
 • Verhaaltjesmethode
  Verhaaltjes vertellen voor het slapengaan is een goede methode bij angstige en onzekere kinderen. Doe dit dagelijks en enkel voor het bedplassende kind. De verhalen mogen eindeloos worden herhaald, maar spreek niet over droog worden.
 • Kalendermethode
  Voor kinderen van 6 tot 8 jaar. Duid op een vrolijke kalender alle droge nachten aan met een sticker, zonnetje of leuke tekening. Ga met deze methode niet te lang door indien ze geen resultaat oplevert. Dan kan ze namelijk demotiverend werken.
 • Motivatiemethode
  Voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Geef het kind een kleine of niet-materiële beloning (bv. wat langer opblijven, laten kiezen wat er die dag gegeten wordt) als het ’s ochtends droog is. Als het een tijdje goed gaat, krijgt het de beloning vervolgens pas na twee (of meer) droge nachten.
 • Blaastraining
  Voor kinderen van 6 tot 13 jaar, zeker indien ze overdag meer dan acht keer moeten plassen. Leer het kind om overdag de plas langer op te houden, waardoor het ook ‘s nachts langer droog blijft. Dat kan door het kind eerst rustig tot tien te laten tellen als het moet plassen. Herhaal dit de volgende dagen en laat je kind proberen de plas steeds langer uit te stellen. Je kunt ook je kind een keer per dag in een maatfles laten plassen. De volgende dag moet het proberen om meer te plassen. Lukt dit meerdere dagen, krijgt het een vooraf afgesproken beloning.

Ga ook naar


CM-diensten en -voordelen