HomeGezond levenKindDroog worden 's nachts

Methodes

Er bestaan diverse methodes om je kind te helpen ‘s nachts droog te blijven. 

 • Plaswekkermethode
  Voor kinderen van minimaal zeven jaar. Het kind krijgt een broekje aan dat in verbinding staat met een wekker. Zodra het broekje nat wordt, gaat de wekker af zodat het kind wakker wordt en naar het toilet kan gaan.
 • Verhaaltjesmethode
  Verhaaltjes vertellen voor het slapengaan is een goede methode bij angstige en onzekere kinderen. Doe dit dagelijks en enkel voor het bedplassende kind. De verhalen mogen eindeloos worden herhaald, maar spreek niet over droog worden.
 • Kalendermethode
  Voor kinderen van 6 tot 8 jaar. Duid op een vrolijke kalender alle droge nachten aan met een sticker, zonnetje of leuke tekening. Ga met deze methode niet te lang door indien ze geen resultaat oplevert. Dan kan ze namelijk demotiverend werken.
 • Motivatiemethode
  Voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Geef het kind een kleine of niet-materiële beloning (bv. wat langer opblijven, laten kiezen wat er die dag gegeten wordt) als het ’s ochtends droog is. Als het een tijdje goed gaat, krijgt het de beloning vervolgens pas na twee (of meer) droge nachten.
 • Blaastraining
  Voor kinderen van 6 tot 13 jaar, zeker indien ze overdag meer dan acht keer moeten plassen. Leer het kind om overdag de plas langer op te houden, waardoor het ook ‘s nachts langer droog blijft. Dat kan door het kind eerst rustig tot tien te laten tellen als het moet plassen. Herhaal dit de volgende dagen en laat je kind proberen de plas steeds langer uit te stellen. Je kunt ook je kind een keer per dag in een maatfles laten plassen. De volgende dag moet het proberen om meer te plassen. Lukt dit meerdere dagen, krijgt het een vooraf afgesproken beloning.
 • Wekken om te plassen
  Maak je kind ’s avonds wakker om te plassen, bijvoorbeeld voordat je zelf naar bed gaat. Zo wordt de blaas 's nachts minder vol en komt je kind de nacht droog door. Als het kind met één keer wekken droog slaapt, lukt dit ook vaak zonder te wekken. Laat je kind zelf naar de wc gaan en praat er rustig tegen, zodat het goed wakker blijft tot het terug in bed ligt. Als je kind de rest van de nacht droog blijft, kan je het elke avond een half uurtje vroeger wakker maken, tot je bij het tijdstip komt dat je kind één uur in bed ligt. Als je kind door het wekken moeilijk weer inslaapt en de volgende dag niet uitgerust is, probeer het dan half slapend te laten plassen. Blijft het vermoeid, stop dan tijdelijk met deze methode.

Ga ook naar


CM-diensten en -voordelen