Samen studeren

Uit een grote enquête van Teleblok en Trend Wolves blijkt dat 10 tot 15 procent van de studenten samen studeert met anderen. In een bibliotheek, op school of gewoon bij elkaar op kot. Het geeft hen het gevoel dat dit hun studentenreslutaten positief beïnvloedt. Ook het sociale aspect is voor hen belangrijk.

Mijn gsm is de grootste afleider. Die leg ik weg. Ik studeer nu samen met vrienden op school. Zo stimuleer je elkaar. Tijdens de pauzes kan je echt ontspannen. En je kunt meteen je vragen stellen. Samen studeren zorgt voor de routine die ik nodig heb. Thuis heb ik meer afleiding.

Fien, studente vastgoed-landmeten

Voordelen van samen studeren

  • Sociale controle: je ziet anderen studeren, dat motiveert om ook verder te doen.
  • Je ziet andere mensen. Je kan tussen het blokken door gemakkelijk samen ontspannen, er zijn veel mogelijkheden tot sociaal contact met anderen.
  • Samen blokken geeft een gevoel van samenhorigheid: ik sta hier niet alleen voor, we zitten in hetzelfde schuitje.
  • Als je samen met medestudenten studeert, kan je kennis uitwisselen, informatie delen, vragen aan elkaar stellen, ... Je kunt bij je medestudenten terecht wanneer je bepaalde stukken van de leerstof niet zo goed begrijpt of niet meer aan je notities uit kunt.
  • Een samenstudeerlocatie is ingericht om te studeren: het is er stil, er is wifi, ruime werktafels, weinig afleiding, ... En je kan er niet bingekijken naar series.

Zijn er ook nadelen?

Samen studeren kan voor sommige studenten zorgen voor een beter resultaat, maar dat wil zeker niet zeggen dat die stelling voor alle studenten opgaat. Alles hangt af van hoe jij het best kunt studeren. Ben je iemand die meestal luidop studeert, krijg je stress van andere studenten met vragen of word je zot van het geritsel van andermans papieren? Voor sommigen is de verleiding om te lang te 'socializen' met anderen te groot als je samen studeert. Dan is een publieke ruimte niet echt ideaal.

Hou er ook rekening mee dat je je naar die locatie moet verplaatsen en dat dit ook weer tijd kost. Tenzij je de verplaatsingstijd als een vorm van ontspanning ziet.

Weet je niet zeker of samen studeren iets voor jou is? Probeer het dan gewoon eens uit. Maar dan best niet de dag voor je examen.
 

Bron: Teleblok