Tweede zit? Grijp je kans!

Puffen, zweten, blazen … Breekt het zweet je uit bij de gedachte aan de herexamens? Begrijpelijk want in het midden van de zomer terug in je boeken duiken, stond waarschijnlijk niet op je planning. Geen nood, je bent niet alleen. Wij geven je alvast een duwtje in de goede richting met onderstaande tips. 

Maak je hoofd leeg 

De tweede zit starten met een helder hoofd? Dat doe je door een goede examenplanning op te stellen zodat je een overzicht hebt op wat je moet doen en wanneer. Denk daarbij ook eens terug aan je eerste zit: waar is het misgelopen? Voor welk vak had ik te weinig tijd ingepland? 

Zo ga je aan de slag: 

  • Stel concrete en kleine doelstellingen op per vak. Kleine doelstellingen zijn haalbaar waardoor je minder gaat uitstellen. Het is bovendien heel motiverend als je regelmatig een doel kunt afvinken.
  • Hou een vast dagritme aan en zorg voor voldoende afwisseling in je planning.
  • Maak je planning digitaal of op papier en doorstreep de doelen die je bereikt hebt.
  • Wees realistisch. Een mindere studiedag overkomt iedereen. Hou een paar blokken in je planning vrij om die mindere dagen in te halen.
  • Studeren vraagt heel wat energie. Reserveer daarom regelmatig een blokje voor ontspanning en slaap voldoende. Die nachtrust dient om alle informatie te verwerken. 

Focus 

Laat uitstapjes met vrienden en familie nu even links liggen en focus op je examens. Eens die voorbij zijn kun je je sociale leven weer oppikken. Ben je gemakkelijk de draad kwijt door digitale afleiding? Zet je smartphone uit en leg deze in een andere ruimte of gebruik een app die websites en apps blokkeert.    

Niet alleen 

Veel studenten geven aan dat steun uit de omgeving of sociale druk de sleutel tot succes is. Zoek een studeerplek waar je niet alleen bent en anderen je kunnen zien. Samen studeren komt je motivatie ten goede en je bent minder snel geneigd om met andere zaken bezig te zijn. En als het tijd is voor pauze kunnen jullie samen een babbel slaan en de lachspieren laten werken. Beter toch dan alleen op je smartphone te zitten scrollen en andermans vakantiefoto’s te bekijken, niet?  

Nog extra motivatie nodig? Geef jezelf een beloning na een productieve dag of als je een doel kunt afvinken. Iets lekkers om te eten, even je favoriete muziek beluisteren, ’s avonds een film kijken … 

Ontspan 

Examen gedaan? Druk de pauzeknop even goed in zorg ervoor dat je je hoofd helemaal leegmaakt voor je aan het volgende vak begint. Ga bijvoorbeeld de natuur in en maak een wandeling of fietstochtje. Zorg ook voor een opgeruimde bureau en noteer je to do’s voor het volgende examen.