Wat eet ik best voor en tijdens de examens?

Evenwichtige voeding, voldoende lichaamsbeweging en ontspanning helpen je om de blok- en examenperiode beter door te komen.

Eet voldoende

Voldoende eten is een basisvoorwaarde om je goed te kunnen concentreren. Zelfs al zorgt stress ervoor dat je totaal geen zin hebt om te eten of wil je er geen tijd voor maken, toch is het onverstandig om niet te eten. Te weinig eten maakt je slap en suf. Stress kan er ook wel voor zorgen dat je voortdurend trek hebt. Maar ook te veel eten maakt je loom en vermindert de concentratie.

 • Start de dag met een evenwichtig ontbijt. Het levert de nodige energie om te studeren.
 • Een lichte maaltijd 's middags en 's avonds, aangevuld met een lekker tussendoortje (bijvoorbeeld: een potje yoghurt, milkshake, vezelkoek, stuk vers fruit, ...) zorgt ervoor dat de energievoorziening gedurende de dag op peil blijft.
 • Eet niet te veel en te laat, want dat kan je nachtrust verstoren

 

Kies de juiste energiebronnen

Suikerrijke voedingsmiddelen en dranken zoals chocolade, snoepjes, frisdranken, ... leveren heel wat energie, maar zorgen er ook voor dat de bloedsuikerspiegel in pieken en dalen verloopt. Stemmingswisselingen en onrust zijn het gevolg. Een te lage bloedsuikerspiegel levert onvoldoende energie aan de hersenen waardoor je je minder kunt concentreren.

 • Zet bij voorkeur energierijke graanproducten op het menu zoals bruin of volkorenbrood, muesli of andere ontbijtgranen, havermout, aardappelen, rijst of deegwaren.
 • Voorkom een loom gevoel door zware en vette voedingsmiddelen te vermijden. Ze verteren immers trager. Uiteraard mag je genieten van een stukje chocolade of snoep, maar met mate.

 

Hou de vochtbalans op peil

Om het lichaam optimaal te laten functioneren moet de vochtbalans in evenwicht zijn. Voldoende drinken is daarom ook tijdens de examens belangrijk, zeker bij warm weer.

 • Water verdient de voorkeur. Cafeïnerijke dranken zoals koffie, thee of cola houden je langer alert maar de cafeïne heeft ook een verslavend effect. Je hebt er steeds meer van nodig om hetzelfde effect te bereiken. Bovendien leiden cafeïnerijke dranken tot rusteloosheid en een verstoorde slaap. Tijdens de examens drink je er dus beter niet te veel van.

 

Zoek geen vitaminen in pilletjes

De reclame voor vitaminepreparaten belooft vaak wonderen tijdens de blok- en examenperiode. Ze hebben evenwel enkel nut als er in het lichaam een tekort is aan deze stoffen. Dat is meestal het gevolg van ziekte. Teveel vitaminen kunnen soms zelfs de oorzaak zijn van vermoeidheid.

 • Een gevarieerde voeding maakt vitaminesupplementen overbodig. Zet daarom dagelijks drie stukken fruit en een half bord groenten op het menu. Fruit en groenten zijn immers natuurlijke bronnen van vitaminen en mineralen.

 

Keukentips

 • Maak een verse fruitsalade klaar. Verschillende fruitsoorten samen hebben vaak meer aantrekkingskracht dan een enkel stuk fruit.
 • Meng eens stukjes vers fruit door een potje natuur yoghurt.
 • Mix een ijskoele milkshake en meng er stukjes banaan of rode vruchten onder.
 • Serveer regelmatig een slaatje als middag- of avondmaal. Je kunt eindeloos combineren met allerlei soorten groenten, vlees, vis of kaas.
 • Beperk vette voedingsmiddelen en sauzen.