Hoe kun je besparen op je ziektekosten?

  1. Kies voor een geconventioneerde arts.  

    Die aanvaardt het tariefakkoord met de ziekenfondsen en houdt zich dus aan de officiële tarieven. Hier kun je opzoeken of je arts geconventioneerd is.

  2. Kies voor een vaste huisarts die je Globaal Medisch Dossier (GMD) bijhoudt. Je betaalt dan minder remgeld voor consultaties.  

  3. Als je een GMD hebt bij een huisarts en die verwijst je door naar een specialist, dan betaal je in bepaalde gevallen minder.

  4. Een merkloos geneesmiddel heeft dezelfde werkzame stoffen als het origineel merkgeneesmiddel, maar is doorgaans goedkoper. Vraag je huisarts om geneesmiddelen voor te schrijven op stofnaam. Je apotheker zal je dan het goedkoopste geneesmiddel geven. 

  5. Kies voor een twee- of meerpersoonskamer in het ziekenhuis. Op die kamers mogen geen kamer- en ereloonsupplementen aangerekend worden. Deze kamers zijn dus het goedkoopst. 

  6. Ga alleen naar de spoeddienst als je huisarts je doorverwijst (en vraag je huisarts een verwijsbrief) of bij dringende medische verzorging (dringend ziekenvervoer 112).