Als je niet oplet, beland je zomaar op #skinnytok of zie je de gekste fitnesstrends passeren. Creators geven de meest bizarre tips om gewicht te verliezen, dat advies is meestal niet wetenschappelijk bewezen en kan gevaarlijk zijn. Of hoe vaak heb jij al gedacht dat je ADHD hebt omdat je je herkent in de symptomen van een TIkTok?
Geloof niet alles wat je ziet! Marleen Finoulst, de drijvende kracht achter Gezondheid en Wetenschap, vertelt waarop je moet letten om veilig te scrollen, liken en sharen.
Op TikTok en Instagram verschijnt heel veel nieuws dat niet klopt. Ook over gezondheid en voeding, thema’s waar bijna iedereen mee bezig is. Op zo’n filmpjes wordt veel geklikt.
Omdat je filmpjes over een bepaald thema langer bekijkt, liket of sharet, krijg je gelijkaardige filmpjes te zien. Dat komt door het algoritme van die apps.
Dat is het verdienmodel achter social media zoals TikTok en Instagram: hoe meer je klikt, hoe beter. Voor de bazen van het bedrijf maakt het niet uit wát je ziet, als je maar blijft scrollen.
Die filmpjes en info zijn niet altijd onschuldig. Je komt in een bubbel terecht. Daardoor krijg je de indruk dat er veel mensen zijn die net zoals jij denken, terwijl het gewoon de enige info is die jij te zien krijgt.
Tip: merk je dat je vast komt zitten in een stroom filmpjes die gevaarlijk zijn, zoals #skinnytok, hou het filmpje vast en klik op ‘Niet geïnteresseerd’ op TikTok en klik bij Instagram op de drie puntjes en dan op ‘Niet geïnteresseerd’. Zo kan je aan het algoritme ontsnappen.
Twijfelen aan de info die je tegenkomt, is een gezonde reflex
Marleen Finoulst
Iedereen kan filmpjes op het internet plaatsen. Je favo creators zijn niet altijd experts. Neem niet zomaar advies aan en laat je niet verleiden om geld uit te geven: koop geen vitaminen of supplementen om je fitter te voelen zonder een professional te consulteren of je bron te dubbelchecken.
Denk maar eens na: als je écht zo makkelijk kan afvallen door een pilletje of dieet, zouden er niet zo veel mensen met overgewicht zijn. En als er een kuur tegen vermoeidheid is, zou iedereen fris voor de dag komen!
Influencers posten filmpjes omdat ze er geld voor krijgen, niet omdat ze overtuigd zijn van het product. Misschien is dat soms wel zo, maar zeker niet altijd. Vraag altijd eerst advies aan een professional voor je iets uitprobeert.
Tip: staat er #ad in de caption? Dan heeft de creator een deal gesloten om reclame te maken en krijgt die geld voor de post.
Vraag je altijd af waarom iemand zo’n filmpje post. Ook van wie de info komt, is belangrijk. Is die persoon geschoold om dat soort info te geven? Twijfelen aan de informatie die je tegenkomt, is een gezonde reflex.
Bronnen zoals Gezondheid en Wetenschap, Wat Wat en nws.nws.nws kan je vertrouwen. Het zijn onafhankelijke bronnen. Als je de bron niet herkent of het is niet duidelijk waar de info vandaan komt, dan is het riskant.
Tip: TikTok-kanalen die je wel kan vertrouwen? @cmgezondheidsfonds en @zoek.gezond.
Je herkent de bron
Is de post die je ziet van een bron zoals VRT, Wat Wat, Gezondheid & Wetenschap of CM? Dan kan je het nieuws vertrouwen.
Wat is het doel?
Wil de creator iets verkopen of maakt die reclame? Neem dan alles met een korreltje zout. Als je in de caption #ad ziet staan, weet je dat de creator het filmpje post tegen betaling.
Neem niet zomaar alles aan
Let op: niet elke ervaringsdeskundige of coach geeft correcte info. Dubbelcheck altijd bij een betrouwbare bron of een professional die dagelijks met het onderwerp bezig is.