Studeren in het buitenland

Studeren in het buitenland is een onvergetelijke belevenis! Met een rugzak vol goede herinneringen en tonnen levenservaring keer je terug huiswaarts. Maar zorg dat je niet voor een financiële verassing staat als je in het buitenland medische zorg nodig hebt. 

 

Hoe je zo’n onaangename verassing dan precies vermijdt? Neem voor je vertrekt contact op met je ziekenfonds. Wat je terugbetaald krijgt, is afhankelijk van je bestemming, leeftijd en de duur van je studies. 
 

De CM-reisbijstand 

Ga je studeren in een van onderstaande landen? Dan kun je genieten van CM-reisbijstand.

Tabel landen

Via CM-reisbijstand kun je beroep doen op de alarmcentrale Mutas. Op de CM-website lees je wat deze alarmcentrale voor je kan doen. Verder kun je dankzij CM-reisbijstand een terugbetaling voor dringende medische kosten krijgen. 

 

De voorwaarden

 • Je bent lid van CM.
 • Je bent jonger dan 25 jaar.
 • Je studeert in een ander EU-land, Liechtenstein, Noorwegen, Zwitserland of in het Verenigd Koninkrijk.
 • Je neemt deel aan een uitwisselingsprogramma of stage die deel uitmaakt van het je studieprogramma. 

 

Wat moet je doen?

 1. Laat voor je vertrekt aan CM weten dat je in het buitenland gaat studeren.
 2. Neem altijd je Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK) mee. Deze kaart bewijst dat je in orde bent met je ziekteverzekering en geeft recht op de terugbetaling door een buiteland ziekenfonds. Download je digitale EZVK via de Mijn CM-app of vraag ze hier aan.
 3. Bezorg je ziekenfonds voor elke studie- of stageperiode een attest van een erkende buitenlandse of binnenlandse onderwijsinstelling waar je bestemming en verblijfsperiode op vermeld staan. 

 


 

Zonder CM-reisbijstand

  Wat moet je doen als je naar het buitenland gaat maar niet aan de voorwaarden voldoet? 

  Terugbetaling medische zorg

  Met de Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK) krijg je een terugbetaling van de kosten voor de medische zorg die je tijdens je verblijf nodig hebt. Hierbij is de reglementering van het land waar je studeert van toepassing.

  De EZVK bewijst dat je in orde bent met je ziekteverzekering en geeft recht op de terugbetaling door een buiteland ziekenfonds. Download je digitale EZVK via de Mijn CM-app of vraag ze hier aan. 

   

  Wat te doen?

  Ga vooraf bij je ziekenfonds langs. Zij vertellen je welke documenten je nodig hebt en wat je moet doen om een terugbetaling van medische zorg in het buitenland te krijgen. 
   

  Terugbetaling medische zorg 

  Meestal heb je een document nodig en kun je slecht een bepaalde periode van de terugbetaling van de medische zorg genieten. Het reglement van het land waar je verblijft is steeds van toepassing. 
   

  Wat te doen?

  Vraag vooraf de nodige documenten aan bij je ziekenfonds. Voor geneeskundige verzorging waarvoor je geen tegemoetkoming kunt verkrijgen, sluit je het best een reisverzekering af. Het is belangrijk dat deze verzekering de kosten voor repatriëring voldoende hoog dekt. 
   

  Terugbetaling medische zorg

  In Australië krijg je met de Europese ziekteverzekeringskaart de kosten voor medische zorg terugbetaald. In Quebec kan dit met het formulier BEQUE 128. Het reglement van het land waar je verblijft is steeds van toepassing. 

  Wat te doen?

  1. Vraag vooraf de nodige documenten aan bij je ziekenfonds. 
  2. Schrijf je in je studieland in bij de bevoegde instantie: Medicare (Australië) of RAMQ (Quebec). 
  3. Vraag de tegemoetkoming ter plaatse aan want terug in België is geen tegemoetkoming mogelijk.
  4. Voor geneeskundige verzorging waarvoor je geen tegemoetkoming kunt krijgen, sluit je het best een reisverzekering af. Het is belangrijk dat deze verzekering de kosten voor repatriëring voldoende hoog dekt. 
    

  Terugbetaling medische zorg

  De Belgische wetgeving voorziet enkel een tegemoetkoming in geval van een dringende ziekenhuisopname. Andere kosten worden niet terugbetaald. 

  Wat te doen?

  Voor geneeskundige verzorging waarvoor je geen tegemoetkoming kunt krijgen, sluit je het best een reisverzekering af. Het is belangrijk dat deze verzekering de kosten voor repatriëring voldoende hoog dekt.