Hoe ziet de ideale studeerplek eruit?

Iedereen heeft zijn eigen manier om te studeren. Het is ook belangrijk om uit te zoeken op welke plaats jij het beste studeert. Hier vind je enkele tips om van je studeerplek een aangename en stimulerende ruimte te maken.

Op een correcte manier studeren vraagt veel van je lichaam en geest. Om je leerstof vlot in te studeren moet je op een actieve manier te werk gaan, daarom is het goed dat je studeerplek dit kan stimuleren. Voor sommige studenten betekent dit dat ze beter in de bib kunnen studeren, voor anderen studeren best thuis aan de keukentafel. 

❗  Zoek uit wat voor jou het beste werkt. 

Enkele tips om op een vlotte manier te studeren:

 • De ideale kamertemperatuur ligt rond de 21 graden. Het mag niet te warm of te koud zijn. In een te warme kamer word je moe, maar in een te koude kamer geraak je ook afgeleid.
 • Zorg voor voldoende aangepast licht. Een donkere kamer met te weinig licht werkt vermoeiend voor je ogen en zal je slaperig maken.
 • Je hersenen verbruiken tijdens het studeren veel zuurstof. Verlucht dus af en toe de ruimte waarin je studeert. Zet een raam open of ga als ontspanning even naar buiten.
 • Neem een actieve, maar tegelijk comfortabele houding aan. Denk hierbij aan een comfortabele stoel, een overzichtelijk bureau … 
  Een zetel of bed is minder geschikt om te studeren. Een bureau lokt studeergedrag uit, maar in je bed denkt je lichaam bv. eerder aan slapen.
  Probeer af en toe even recht te staan. Je kunt eventueel twee bureaus of tafels proberen te voorzien: eentje voor je computer en eentje om aan te studeren. 
 • Leg al het materiaal dat je nodig hebt klaar. Denk maar aan kladpapier, fluostiften, een potlood, … maar ook aan eten en drinken. 
 • Verwijder grote afleiders zoals radio, televisie, smartphone, … uit je omgeving. Leiden ze je te veel af?  Leg ze weg en gebruik ze alleen tijdens je pauzes.
 • Breng je medebewoners op de hoogte dat je ongestoord wilt doorwerken.
 • Als je thuis geen rustige plek kunt vinden, kijk dan eens of er plek is op je hogeschool of universiteit, in de bib, bij familie, … waar je kunt studeren.