Help, ik heb puistjes. Wat nu?

Puistjes op je gezicht kunnen je onzeker maken. Deze vervelende kwaal komt vooral voor tussen je 15 en 25 jaar omdat de huid meer talg aanmaakt en de poriën verstopt raken. Acne is gedeeltelijk erfelijk, want als je ouders hier veel last van hadden, heb jij ook meer kans op acne. Wat kun je best wel en niet doen? 

Zeep zonder zeep

Kan je puistjes wegwassen door er goed op te schrobben? Neen, dat is te mooi om waar te zijn. Overvloedig wassen kan de huid verder irriteren. Wat kun je wel doen? Was je huid met lauw water en zonder zeep.  

Gebruik een ‘zeep zonder zeep’ als je toch zeep wil gebruiken, maar zeker geen gewone zeep of uitdrogende lotions. Dep je huid voorzichtig droog, want wrijven irriteert de huid.  

Kan een beetje tandpasta wonderen doen? Voor je tanden wel, maar niet voor puistjes. Het droogt de huid volledig uit en kan huidirritatie veroorzaken.  

Do not touch

Zit ie er nog? Is ie al gegroeid? Bedwing jezelf en probeer er niet aan te prutsen. Blijf zo veel mogelijk van mee-eters en puistjes af. Uitknijpen kan littekentjes of nieuwe puistjes veroorzaken.  

Benzo-wablieft?

Er zijn heel wat preparaten vrij verkrijgbaar om acne te behandelen. Alleen het gebruik van benzoylperoxide wordt aangeraden. Dit product één keer per dag aanbrengen, gaat verdikking van de huid tegen, remt de ontsteking en remt de groei van de bacteriën.

In het begin van de behandeling kan de huid schilferen, rood worden of branderig aanvoelen. Als je gevoelig bent voor het product, gebruik het dan minder vaak. Vermijd ook extra irritatie van de huid door zonlicht of wind. Houd er rekening mee dat het product blekend werkt op kleding, haren en metaal.  

Word ik morgen wakker zonder puistjes? Zo snel gaat het helaas niet. Het resultaat is pas na enkele weken zichtbaar. Volhouden en geduld hebben, is dus de boodschap. Als je na zes weken weinig verbetering ziet, neem dan contact op met je arts voor een andere behandeling.  

Zacht schuren

Een lokale behandeling is de beste optie maar je kunt ook een milde scrub gebruiken. Hou er wel rekening mee dat deze middeltjes, die vrij te koop zijn, niets doen aan de talgproductie.

In het begin van de behandeling kan de huid schilferen of rood worden. Schuur voorzichtig en niet te hard, want dit kan de huid uitdrogen. Wanneer zal je huid er beter uitzien? Daarvoor moet je een vier tot acht weken wachten.

Think before you schmink

Een laagje foundation en het probleem is opgelost? Neen, vermijd make-up op plaatsen met puistjes. Doe je het toch, gebruik dan producten op waterbasis.  

Ben je uitgeteld na een avondje uitgaan? Maak voor je naar bed gaat toch de reflex om je gezicht te spoelen met lauw water als je cosmeticaproducten gebruikt hebt. Een schoonheidsslaapje? Dat werkt beter zonder make-up op je gezicht.  

Zon of geen zon?

Zon kan de huid dikker maken waardoor acne tijdelijk afneemt. Toch is het niet aangeraden om te zonnebaden. Want na langere blootstelling aan de zon en verdikking van de huid, kan acne juist erger worden. Bij gebruik van sommige geneesmiddelen tegen acne, kan zonlicht ook overgevoeligheidsreacties veroorzaken. Ook het nut van hoogtezon bij puistjes is twijfelachtig.

 15% korting op WONDR 👇

Wil jij superfood voor je huid? De WONDR-producten zijn samengesteld met de meest pure en natuurlijke ingrediënten. En dat allemaal met maximaal respect voor onze planeet! 🌍

Geniet van 15% korting


WONDR en CM bieden je nu 15% korting aan op alle producten in de webshop.

Vraag je code aan 👇

Ben je CM lid?