Je hebt het zeker al meegemaakt. Je komt van de les met barstende hoofdpijn en je voelt je wat slap. Met je smartphone in de hand plof je in de zetel. Voel je daar plots ook een vlaag van misselijkheid? ‘Snel even de symptomen online checken, denk je, ‘voor de zekerheid.’ Enkele scrols later ben je het zeker! Die zeldzame ziekte met onuitspreekbare naam zal je binnen de kortste keren nekken.
Herkenbaar? Jaag jezelf niet langer de stuipen op het lijf met de fake gezondheidsinfo die je op internet vindt. Download de app ‘Zoek Gezond’ van Gezondheid en Wetenschap in de plaats.
Dokter Marleen Finoulst stond mee aan de wieg van de nieuwe app. ‘Wist je dat de helft van alle gezondheidsinfo waar je online op botst niet volledig of ronduit verkeerd is? De helft! Dat zijn veel ongeruste momenten voor niets.’
‘Wat je in onze app leest, daar hoef je geen seconde aan te twijfelen. De inhoud komt uit de officiële richtlijnen die huisartsen op regelmatige basis doorkrijgen. Wij zetten het artsentaaltje om in klare taal voor patiënten. En telkens er nieuwe wetenschappelijke inzichten komen, passen wij onze info aan. Daardoor is wat je vindt op elk moment up-to-date.’
De app zelf is heel gebruiksvriendelijk. Je downloadt hem gewoon via je App- of Playstore en zoekt meteen op een symptoom of trefwoord.
Op de homepagina staan ook ‘richtlijnen in de kijker’. Dit zijn bijvoorbeeld seizoensgebonden ziektebeelden (zoals hooikoorts of griep) of nieuwigheden uit recent wetenschappelijk onderzoek.
‘Natuurlijk vervangt de app geen doktersbezoek’, waarschuwt Marleen, ‘maar dankzij onze informatie kun je afwegen of je best langs je huisarts gaat. Die kan een antwoord geven op al je vragen en op basis van jouw persoonlijke medische situatie doorverwijzen als dat nodig is.
Misschien zag je in zijn wachtzaal een affiche met QR-code? Daarmee surf je rechtstreeks naar de app ‘Zoek gezond’, jouw plek voor een eerste check.’