Hoe maak je nieuwe vrienden in het hoger onderwijs?

Starten in het hoger onderwijs zorgt voor heel wat veranderingen in je leven. Je ziet allemaal nieuwe gezichten en je moet met andere mensen leren omgaan. Je moet je leven meer zelfstandig inrichten en nieuwe dagritmes gewoon geraken... 

Wil je je thuis voelen in deze nieuwe omgeving, dan moet je ook een nieuw sociaal netwerk opbouwen. Weet je niet meteen hoe je hieraan moet beginnen? Dan kunnen deze tips je helpen.

Laat je begeleiden door een peter of meter

Heel wat hogescholen of universiteiten werken met een peter- of meterschap voor eerstejaarsstudenten. Deze ervaren rot in het vak geeft je interessante tips om goed gewapend het academiejaar door te komen. Je peter of meter neemt je mee op sleeptouw doorheen het studentenleven. Zo heb je altijd iemand die kan antwoorden op al je vragen.

Zoek contact met je kot- en studiegenoten

  • Wacht niet te lang om contact te leggen met je kotgenoten. Zij hebben vaak verschillende leeftijden en interesses, maar zijn ideale partners in (moeilijke) studietijden.
  • Maak in het begin van het academiejaar tijd om je studiegenoten te leren kennen. Zo geef je jezelf de kans een nieuw sociaal netwerk op te bouwen. Dit kan je helpen om samen bijvoorbeeld de examens door te komen.
  • Ben je minder sociaal aangelegd? Heb je moeite met anderen aan te spreken? Help het toeval een handje door te koken wanneer je kotgenoten koken of doe mee aan een kennismakingsactiviteit voor eerstejaars van je hogeschool of universiteit.

Zoek contact met anderen

Zoek naar mensen met dezelfde interesses zodat je iets hebt waarover je kunt praten. Sluit je bijvoorbeeld aan bij een vereniging of ga ergens aan de slag (eventueel als vrijwilliger). Door samen met anderen te werken, krijg je automatisch een band.

Doe wat je zelf graag doet

Spreekt een studentenvereniging je niet aan of ben je geen uitgaanstype? Kijk dan of er een alternatief aanbod is in je omgeving dat meer aansluit bij je interesses, zoals een sportclub of muziekvereniging. Je bent zeker niet de enige student die liever niet alle feestjes afschuimt.

Ga na waar je bij problemen terecht kunt

Hogescholen en universiteiten bieden heel wat diensten aan om jou extra te ondersteunen. Van studielokalen, bibliotheken tot psychosociale dienstverlening of hulp bij financiële moeilijkheden. Surf even op de website of spring bij hen binnen voor extra info.

Geluk in balans

De geluksdriehoek vertelt hoe je je geluk in balans brengt.