Eiwitten: de bouwstenen van een gezond lichaam

Om gezond te zijn heb je genoeg eiwitten nodig. Maar wat zijn eiwitten eigenlijk? Timothy Obbers, master trainer bij Jims, vertelt waar je ze uit kan halen. Spoiler alert: eiwitten zitten niet alleen in shakes.

Wat zijn eiwitten?

Proteïnen of eiwitten zijn een van de drie belangrijke macronutriënten, naast koolhydraten en vetten. Ze zijn opgebouwd uit aminozuren, de bouwstenen van ons lichaam. In totaal zijn er 20 verschillende aminozuren, waarvan ons lichaam er 9 niet zelf kan aanmaken. We moeten deze essentiële aminozuren uit onze voeding halen.

Waarvoor zijn eiwitten nodig?

Eiwitten zijn essentieel voor verschillende functies in ons lichaam. Ze spelen een cruciale rol bij het opbouwen en herstellen van weefsels, zoals spieren, huid, haar en nagels. Eiwitten zijn ook betrokken bij de productie van enzymen, hormonen en antilichamen die ons immuunsysteem versterken.

Hoeveel eiwitten heb je nodig?

De hoeveelheid eiwitten die je nodig hebt, hangt af van verschillende factoren zoals leeftijd, geslacht, gewicht, activiteitsniveau en gezondheidsdoelen. Ben je tussen de 12 en 18 jaar? Dan wordt aanbevolen om ongeveer 1,2 tot 1,6 gram eiwitten per kilogram lichaamsgewicht te consumeren.

👉 Voorbeeld: Je weegt 70 kg: 70 kg x 1,6 gram = 112 gram eiwitten per dag.

Waar vind je eiwitten in terug?

Eiwitten komen voor in zowel dierlijke als plantaardige bronnen. Dierlijke bronnen zijn onder andere vlees, vis, zuivelproducten en eieren. Plantaardige bronnen zijn bonen, linzen, noten, zaden, tofu en volle granen. Het is belangrijk om af te wisselen met eiwitrijke voedingsmiddelen om alle essentiële aminozuren binnen te krijgen.

Wat gebeurt er als je te weinig eiwitten eet?

Een tekort aan eiwitten kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen. Het kan leiden tot een vertraagde groei en ontwikkeling, verlies van spiermassa, een zwakker immuunsysteem en een verminderde weerstand tegen infecties. Eiwitten zijn ook belangrijk voor een gezonde haargroei, nagels en huid.

Evenwichtige voeding is belangrijk en te veel van een voedingsstof is ook niet goed. Een gebalanceerd dieet met de juiste hoeveelheid eiwitten, samen met koolhydraten, vetten, vitaminen en mineralen, draagt bij aan een goede gezondheid en welzijn.

Kan je genoeg eiwitten uit voeding halen?

Ja, je kan voldoende proteïnen uit voeding halen. Supplementen zoals wei-eiwitpoeders zijn ontzettende makkelijk om de eiwitconsumptie te verhogen, als dat nodig is. Het is een product dat je voedingspatroon kan ondersteunen.

Eet wel altijd een evenwichtige maaltijd. Een maaltijd vervangen door shakes of supplementen is geen goed idee.