Veganistisch eten? Zo begin je eraan

Veganisten eten geen dierlijke producten, inclusief eieren, melk en melkproducten. Sommige veganisten vermijden ook honing. Kies je ervoor om veganistisch te eten? Hier zijn enkele tips voor een volwaardig voedingspatroon:

  Vitamine B12 is belangrijk voor je lichaam. Het helpt bij de productie van rode bloedcellen en zorgt voor een gezond zenuwstelsel en hersencellen. 

  Wist je dat vitamine B12 van nature niet voorkomt in planten? Daarom neem je vitamine B12 als supplement. Jonge kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven hebben hier nog extra behoefte aan. Bespreek het vooraf met je diëtist, huisarts of apotheker. Ze helpen je graag verder!

  Wist je dat je als veganist genoeg calcium kunt krijgen zonder zuivelproducten te eten? Er zijn allerlei plantaardige bronnen die calcium bevatten. Denk maar aan groenten zoals boerenkool en broccoli, peulvruchten en volle granen. Zelfs gewoon drinkwater kan je helpen om calcium binnen te krijgen. Er zijn genoeg lekkere en gezonde opties om uit te kiezen, je mag ze gewoon niet vergeten innemen. 

  • Kies voor plantaardige alternatieven op basis van soja, verrijkt met calcium, B2 en B12. Sojadrank die verrijkt is met calcium en vitaminen heeft bijna dezelfde voedingswaarde als melk.
    
  • Plantaardige dranken op basis van granen, noten en zaden zijn geen volledige vervanging voor melk. Ze bevatten te weinig eiwitten of eiwitten van lagere kwaliteit om melk helemaal te vervangen.

   

  Vergeet niet: variatie is key! Het is super belangrijk om een gevarieerd dieet te hebben. Gebruik verschillende voedingsbronnen en verdiep je erin welke voedingsmiddelen welke bestanddelen bevatten. Zo zorg je ervoor dat je lichaam alles krijgt wat het nodig heeft. Als je niet zeker weet of je goed bezig bent, kun je altijd advies vragen aan een diëtist. Zij kunnen je helpen om ervoor te zorgen dat je voeding evenwichtig en gezond is.

   Klaar om aan de slag te gaan?

   Geef je favoriete gerechten eens een vegan twist: wat dacht je van een vol-au-vegan of chili sin carne? En er zijn nog zoveel andere variaties op klassieke gerechten. Hier zijn een paar ideeën:

   1.    Burger
   Maak je eigen veganistische hamburgers met een combinatie van bonen, linzen, quinoa, groenten en kruiden. Serveer ze op een knapperig broodje met je favoriete toppings en veganaise. Yum!

   2.    Pizza
   Maak een smaakvolle pizza met veganistische kaas, reepjes op basis van soja-eiwit of seitangehakt en veel groenten. Beleg de pizzabodem bijvoorbeeld met met tomatensaus, champignons, paprika, uien en olijven. Bak het af in de oven en je hebt een heerlijk feestmaal.

   3.    Lasagne
   Maak een heerlijke veganistische lasagne met lagen van gegrilde groenten, tomatensaus en veganistische kaasvervangers. Voeg tofu of tempeh toe voor extra eiwitten. Het is net zo vullend als de klassieke versie!
    

    

   👉 Zoek je nog meer inspiratie? Ga aan de slag met deze lekkere vegan recepten (filter op ‘veganistisch’). 

   Veel kookplezier en eet smakelijk!