5 tips om faalangst aan te pakken

Faalangst is geen lachertje. Ook al willen we je vooral aanmoedigen erover te praten, toch geven we enkele tips om het zelf onder controle te proberen krijgen.

Maar eerst ...

 1. Denk na over het belang van falen
  Falen is eng, maar fouten zijn er om uit te leren, om te groeien. Volgende keer beter!
 2. Je bent niet wat je bereikt hebt
  Omdat iets niet lukt, betekent dat niet dat je zelf minder waard bent. Je eigenschappen maken je tot wie je bent, niet wat je doet en of dat al dan niet gaat zoals het zou 'moeten'.
 3. Waarvoor ben je bang?
  Heb je schrik om te falen of ligt de oorzaak bij de reactie van anderen? Als je weet waar je angst vandaan komt, kun je die beter aanpakken. Vergeet niet dat je niet opeens waardeloos bent omdat iets niet lukt of gaat zoals je hoopte.

Praktische tips

 1. Maak een haalbare planning

  Een goede voorbereiding is goud waard! Elk doel of eindpunt heeft verschillende tussenstappen. Lijst deze op in de volgorde waarin je ze wilt afwerken. Zo maak je van een groot doel verschillende kleine doelen die er veel haalbaarder uitzien.
   

 2. Blijf positief

  Als je negatieve dingen verwacht, gebeuren die ook sneller. Focus je op de positieve scenario's! En ervoor zorgen dat je een back-upplan hebt mochten dingen toch niet gaan zoals je wilt ... Dat kan je een geruster gevoel geven.

 3. Mild zijn

  Iedereen maakt fouten, niet alles loopt altijd zoals verwacht. Dat is normaal. Herhaal dat ook tegen jezelf als iets anders loopt dan je gehoopt had.

 4. Aanvaard kritiek

  Opbouwende kritiek, weliswaar. Je leert eruit zodat je dingen later beter aanpakt en de kans op falen nóg kleiner wordt.

 5. Schrijf je successen op

  Start een lijstje om je successen bij te houden. We zijn geneigd de negatieve dingen beter te onthouden dus het is belangrijk dat je je herinnert aan de doelen die je bereikt hebt.