Soa-test: wanneer, waar en hoe?

Seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) zijn infectieziekten die vooral worden overgedragen door onbeschermd seksueel contact. Je vermijdt ze door de juiste voorbehoedsmiddelen te gebruiken.  

Wat als je een soa-test wilt laten afnemen? Hoe gaat het in zijn werk? Is het gênant?

  Als je een nieuwe relatie hebt en jullie willen veilig zonder condoom vrijen, laat jullie dan allebei eerst testen.  


  Heb je geen exclusieve seksuele partner of vaak wisselende beschermde seksuele contacten? Ook dan is het verstandig om elke zes maanden een soa-test af te nemen.  


  Natuurlijk laat je je ook testen als je symptomen hebt die kunnen wijzen op een soa, als je risico loopt op een soa of denkt dat je er een hebt. 

  Je kunt een soa-test laten afnemen bij je huisarts, gynaecoloog, in het ziekenhuis of in een gespecialiseerd centrum. Elke arts is gebonden aan beroepsgeheim en mag dus niet aan je omgeving vertellen dat je getest werd op een soa of wat het resultaat is. 


  De factuur van het laboratorium wordt naar je thuisadres opgestuurd maar deze vermeldt niet waarop je bloed en urine getest werden. Wil je de factuur niet op je thuisadres ontvangen? Bespreek dit dan met je arts. 

  Je arts gaat eerst na wat je klachten zijn en welk risico je gelopen hebt. Hij stelt vragen over jou en je seksuele contacten. Daarna onderzoekt de arts je op zichtbare symptomen van soa’s zoals blaasjes, zweertjes en wratjes op en rond de geslachtsdelen, aars en keel.

   

  Welke stalen je arts afneemt, hangt af van de soa’s waarop je getest wordt. Dit kan een bloedafname zijn, een urinestaal en/of een uitstrijkje van je vagina, anus en/of keel. Hoewel deze onderzoeken niet pijnlijk zijn, kunnen ze wel onaangenaam aanvoelen. Het helpt om rustig te blijven tijdens de afname en op voorhand alles goed te bespreken.  

  Artsen zijn het gewend om dit soort dingen te bespreken en testen af te nemen. Ze voelen zich hier dus helemaal niet ongemakkelijk bij. Je arts doet er ook alles aan om jou op je gemak te stellen zodat de test vlot verloopt.

  Liet jij je ooit testen op soa's?

  Keuzen

  Geen zorgen. Je antwoord blijft steeds anoniem!

  50% korting op een soa-test 👇

  Wil je nieuw lief seks zonder condoom, was je laatste keer niet zo heel veilig of heeft je sekspartner een soa? Dan is een soa-test niet overbodig. 

  Better safe than sorry

  Via de zelfafnametesten van testalize.me kan je thuis de test afnemen om te zien of je een seksueel overdraagbare aandoening hebt.

   

  👉 Nu voor 29,95 euro in plaats van 59,95 euro

  👉 Anoniem en betrouwbaar thuis testen

  👉 Analyse in labo, resultaat binnen 72 uur 

   

  Goed om te weten

  - Een zelfafnametest is anoniem. Testalize.me slaat geen persoonlijke gegevens op en wisselt deze ook niet uit met CM. Je ouders weten niet dat je je test op een soa.

  - Een zelfafnametest betaal je volledig uit eigen zak.

   

  Vraag je code aan 👇

  Ben je CM lid?