Vlieg erin!

Neem je leerlingen mee op de roetsjbaan van het leven en versterk hun veerkracht en talenten!

'Vlieg erin!' wil het welbevinden van leerlingen verhogen. En niet zonder reden. Welbevinden maakt dat kinderen uitgroeien tot mensen die goed in hun vel zitten en psychisch gezonder zijn.

Educatief pakket over welbevinden

'Vlieg erin!' is geïnspireerd op de positieve psychologie. Het pakket geeft concreet lesmateriaal om de sociaal-emotionele ontwikkeling van leerlingen te versterken en een positief klasklimaat te stimuleren. De leraar volgt met de klas een parcours door een pretpark. Langs vier roetsjbanen krijgen leerlingen bouwstenen voor meer zelfinzicht, veerkracht en welbevinden.

'Vlieg erin!' is het resultaat van een samenwerking tussen CM, pedagoog Luk Dewulf (Kessels & Smit), docent Koen Crul (lerarenopleiding VIVES), VIGeZ en VCOV.

Vrije Basisschool Scherpenheuvel getuigt

'Vlieg erin!' op school

Wat is het?

'Vlieg erin!' omvat een handleiding met uitgewerkte lessen en activiteiten, achtergrondinformatiehandvatten om ouders te betrekken en tips voor een geestelijk gezondheidsbeleid op school. De aparte werkbladen zijn eenvoudig te kopiëren

Een poster van het pretpark geeft het parcours weer dat doorheen de lessen wordt gevolgd. De geluksbarometer brengt het welbevinden van de klas in kaart. Complimentenarmbandjes voor de leerlingen ondersteunen de waarderende insteek van het pakket.

Voor wie is het?

Voor de derde graad van het lager onderwijs.

Kostprijs

 • Het pakket wordt aangeboden tegen 35 euro (exclusief verzendingskosten).
 • Extra complimentenarmbandjes zijn bij te bestellen. 

Bestellen

Je kunt het educatieve pakket bestellen via dit formulier.

Leeractiviteiten

Op maat van je klas

'Vlieg erin!' levert puzzelstukken waarmee je zelf lessen in elkaar steekt. Het pakket omvat 24 activiteitenfiches met uitgewerkte lessen en activiteiten. Het biedt je de keuze om werkvormen te hanteren die aansluiten bij de voorkeuren en mogelijkheden van je klas: klasgesprekken, doe-opdrachten, spelvormen … 

Daarnaast kun je zelf bepalen hoe je de activiteiten en werkvormen gedurende het schooljaar wilt inplannen. De activiteiten laten immers toe om voor een langere periode, een projectdag of een themaweek aan welbevinden te werken.

Vier thema's

De lessen en activiteiten volgen vier thema’s, elk verbonden aan een roetsjbaan in het pretpark.

 • De groene roetsjbaan
  Wie ben ik? Mijn sterktes en talenten. 
 • De blauwe roetsjbaan
  Wanneer ben ik gelukkig? De vier lagen van welbevinden. 
 • De rode roetsjbaan
  Wat als het moeilijk gaat? Positief denken en weerbaarheid. 
 • De gele roetsjbaan
  Hoe ondersteunen anderen mij? Verbondenheid en relaties met anderen.

De geluksbarometer

Zowel bij aanvang als doorheen de lessen kun je het welbevinden van de klas in kaart brengen met de geluksbarometer. De geluksscore van de klas kun je visualiseren op de poster in het pakket. 

Een hulpmiddel voor de berekening van de geluksscore vind je hier.

Eindtermen

Het pakket sluit aan bij de eindtermen van het lager onderwijs:

 • wereldoriëntatie (mens: ik en mezelf, ik en de ander en ik in groep);
 • Nederlands (spreken en luisteren); 
 • muzische vorming (attitudes);
 • lichamelijke opvoeding (zelfconcept en sociaal functioneren); 
 • sociale vaardigheden (relatiewijzen).

Werkbladen en info voor ouders

Werkbladen

Bij de activiteitenfiches van 'Vlieg erin!' horen ook een aantal werkbladen. Om het uitprinten ervan te vereenvoudigen kun je ze hieronder downloaden in een printbaar formaat.

Brief en tips voor ouders

Gezondheidseducatie op school is effectiever als de thuisomgeving hierin betrokken wordt. Als ouders weten waarmee hun kind op school bezig is, kunnen ze hier ook thuis verder op inspelen

Om ouders te informeren over 'Vlieg erin!' en het belang van welbevinden, kun je hier een brief en tien tips downloaden om uit te printen of via de schoolwebsite ter beschikking te stellen.