Europese ziekteverzekeringskaart
De Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK) geeft recht op de terugbetaling door een buitenlands ziekenfonds bij onvoorziene en noodzakelijke zorg en de verdere behandeling van een bestaande aandoening die al in België begonnen was.

De Europese ziekteverzekeringskaart bewijst dat je in orde bent met de ziekteverzekering. Je hebt een EZVK nodig wanneer je:
- naar het buitenland gedetacheerd wordt;
- in het buitenland studeert ;
- werkloos bent en werk zoekt in het buitenland;
- gemiddeld drie tot zes maanden in het buitenland verblijft;
- regelmatig in het buitenland verblijft;
- op vakantie gaat naar Spanje of Australië.
Download de Mijn CM-app
Voortaan heb je je digitale EZVK altijd bij de hand.
Of je vraagt een fysiek kaartje aan
Je doet dit via onze bestelmodule. Een fysiek kaartje raden we enkel aan voor een verblijf langer dan drie maanden en voor reizen naar Australië.
Twijfel je over je EZVK?
Doe de test en kom te weten of je een EZVK dient aan te vragen.
Veelgestelde vragen over EZVK
Je vindt de EZVK in de Mijn CM-app terug maar kunt hem nog steeds aanvragen. Let wel op dat de geldigheidsdatum niet verstreken is als je naar het buitenland vertrekt.
Australië - Bulgarije - Cyprus - Denemarken - Duitsland - Estland - Finland - Frankrijk - Griekenland - Hongarije - Ierland - IJsland - Italië - Kroatië - Letland - Litouwen - Liechtenstein - Luxemburg - Malta - Noord-Macedonië - Noorwegen - Nederland - Oostenrijk - Polen - Portugal - Roemenië - Slovenië - Slowakije - Spanje - Tsjechië - Verenigd Koninkrijk - Zwitserland - Zweden
Bij een verblijf in Australië is het aangewezen om je te laten registreren bij een plaatselijk Medicare-bureau. Als je daar je paspoort en EZVK voorlegt, dan ontvang je er een Medicare Card. Die geeft je recht op terugbetaling van onder meer verzorging in openbare ziekenhuizen. Houd er rekening mee dat je kosten niet meer terugbetaald worden zodra je terug in België bent. Lees meer over wat je moet doen bij een verblijf in Australië.
Opname in een openbaar ziekenhuis
Leg je EZVK of het vervangingsattest (krijg je van Mutas in het geval je je EZVK niet bij hebt) voor aan de opnamedienst. Het ziekenhuis verrekent de kosten rechtstreeks met het buitenlandse ziekenfonds.
Heb je recht op CM-reisbijstand? Vergeet niet om de ziekenhuisopname binnen de 48 uur te melden Mutas.Opname in een privaat ziekenhuis
Doorgaans aanvaarden private ziekenhuizen de EZVK niet.
Heb je recht op CM-reisbijstand?
Neem meteen contact op met Mutas.
Heb je geen recht op CM-reisbijstand?
Dan moet je de factuur zelf betalen. Nadien kun je ze ter plaatse indienen bij een plaatselijk ziekenfonds (op vertoon van je EZVK) of bij CM na je terugkeer naar België.
Op vertoon van je EZVK is de zorg in sommige landen gratis. Moet je toch betalen?
- Dien de rekening in bij een plaatselijk ziekenfonds. Op vertoon van je EZVK krijg je je kosten terug op basis van de plaatselijke tarieven.
- Of bezorg je originele facturen aan CM bij je terugkeer in België.
Dan kun je je EZVK niet gebruiken. Je kunt na goedkeuring van de adviserend arts wel een formulier S2 krijgen.
Belangrijk
- Ben je arbeidsongeschikt en wil je met vakantie gaan? Verwittig altijd de adviserend arts. Voor sommige bestemmingen moet je zelfs vooraf toestemming hebben.
- Een buitenlandse verzekerde die in België verblijft, moet de EZVK aanvragen bij zijn buitenlandse verzekeringsinstelling.
- Lees meer op 'Wat te doen voor je vertrekt'.