Pas op voor phishing. CM stuurt je nooit een e-mail met de vraag om je persoonlijke gegevens aan te passen. Hoe herken je een valse e-mail?

Europese ziekteverzekeringskaart

Met de Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK) heb je bij noodzakelijke zorg recht op terugbetaling door een buitenlands ziekenfonds.

De Europese Ziekteverzekeringskaart (EZVK) geeft je recht op terugbetaling door een buitenlands ziekenfonds voor noodzakelijke zorg in EU-landen en enkele andere landen. 

De Europese ziekteverzekeringskaart bewijst dat je in orde bent met de ziekteverzekering. Je hebt een EZVK nodig wanneer je:

 • naar het buitenland gedetacheerd wordt; 
 • in het buitenland studeert ;
 • werkloos bent en werk zoekt in het buitenland;
 • gemiddeld drie tot zes maanden in het buitenland verblijft;
 • regelmatig in het buitenland verblijft;
 • op vakantie gaat naar Spanje of Australië (we raden een fysieke kaart aan wanneer je naar Australië reist)

Veelgestelde vragen over EZVK

  Je vindt de EZVK in de Mijn CM-app terug maar kan hem nog steeds aanvragen via de website door in te loggen bij Mijn CM. Doe de aanvraag ruim van tevoren zodat de EZVK op tijd verzonden wordt. 

  Heb je al een fysiek kaartje? Let op dat de geldigheidsdatum niet verstreken is als je naar het buitenland vertrekt.

  De Europese Ziekteverzekeringskaart (EZVK) is een persoonlijke kaart die je gebruikt als je tijdelijk in het buitenland verblijft. DE EZVK bewijst dat je ziektekostenverzekering in orde is. De kaart geeft je recht op terugbetaling door een buitenlands ziekenfonds voor onvoorziene en noodzakelijke verzorging en verdere behandeling van een aandoening die al in België was begonnen.

  Australië - Bulgarije - Cyprus - Denemarken - Duitsland - Estland - Finland - Frankrijk - Griekenland - Hongarije - Ierland - IJsland - Italië - Kroatië - Letland - Litouwen - Liechtenstein - Luxemburg - Malta  - Noord-Macedonië - Noorwegen - Nederland - Oostenrijk - Polen - Portugal - Roemenië - Slovenië - Slowakije - Spanje - Tsjechië - Verenigd Koninkrijk - Zwitserland - Zweden

  Bij een verblijf in Australië is het aangewezen om je te laten registreren bij een plaatselijk Medicare-bureau. Als je daar je paspoort en EZVK voorlegt, dan ontvang je er een Medicare Card. Die geeft je recht op terugbetaling van onder meer verzorging in openbare ziekenhuizen. Houd er rekening mee dat je kosten niet meer terugbetaald worden zodra je terug in België bent. Lees meer over wat je moet doen bij een verblijf in Australië.

  Op vertoon van je EZVK is de zorg in sommige landen gratis. Moet je toch betalen? 

  • Dien de rekening in bij een plaatselijk ziekenfonds. Op vertoon van je EZVK krijg je je kosten terug op basis van de plaatselijke tarieven.
  • Of bezorg je originele facturen aan CM bij je terugkeer in België.

  Neem binnen de 48 uur na je opname contact op met de alarmcentrale van Mutas (+32 2 272 09 00). Je hebt automatisch recht op deze bijstand als je bij CM-MC in orde bent met de betaling van je bijdragen.

  • Opname in een openbaar ziekenhuis

   Leg je EZVK of het vervangingsattest (krijg je van Mutas in het geval je je EZVK niet bij hebt) voor aan de opnamedienst. Het ziekenhuis verrekent de kosten rechtstreeks met het buitenlandse ziekenfonds. 

  • Opname in een privaat ziekenhuis

   Doorgaans aanvaarden private ziekenhuizen de EZVK niet. 

   • Heb je geen recht op CM-reisbijstand? Dan moet je de factuur zelf betalen. Nadien kun je ze ter plaatse indienen bij een plaatselijk ziekenfonds (op vertoon van je EZVK) of bij CM na je terugkeer naar België.

  Dan kun je je EZVK niet gebruiken. Je kunt na goedkeuring van de adviserend arts wel een formulier S2 krijgen.

  Belangrijk