Hoe plassen?
HomeGezond levenKindDroog worden overdag

Hoe plassen?


Een kind moet leren rustig, ontspannen, ‘op het gemak’ naar het toilet gaan. Een normale urinelozing gebeurt wanneer sluitspier en bekkenbodemspier ontspannen, gevolgd door het samentrekken van de blaasspier.

Een kind mag in geen geval gestimuleerd worden om te persen of te duwen want dan gebruikt het de buikspieren om de urine naar buiten te duwen. De sluitspier opent niet of onvolledig en de blaasspier helpt niet. Een jong kind kan geen onderscheid maken tussen het samentrekken van de buikspieren en bekkenbodemspieren, zodat deze laatste samentrekken in plaats van te ontspannen. Dit leidt tot een totaal verkeerd plasgedrag. Wanneer de blaas niet helemaal leeg is, kan dit aanleiding geven tot infecties.

Belangrijk is het kind te belonen wanneer het in het potje of toilet plast. Het kind vindt dit prettig en zal dat gedrag herhalen. Wanneer het kind er niet in slaagt, mag je het niet straffen of berispen. Om toch aan de verwachtingen te voldoen zou het kind een foutief plasgedrag kunnen aannemen.

Ga ook naar


CM-diensten en -voordelen