Kinderen
Tanden
Zuigflescariës
Zuigflescariës is een vorm van tandbederf dat vrij snel na het doorbreken van de eerste melktanden begint, onder meer door veelvuldig contact met suikerhoudende drank. Zuigflescariës kan eenvoudig voorkomen worden.
Lees meerNaar de tandarts
Vanaf de leeftijd van twee jaar is het nodig dat je met je kind naar de tandarts gaat. Tweemaal per jaar op controle gaan is geen overbodige luxe.
Lees meerTanden en hun verzorging
Bij de meeste kinderen breken de eerste tandjes door tussen de leeftijd van zes en twaalf maanden. Dat is ook het moment om te beginnen poetsen. Tegen de leeftijd van 3 jaar is het melkgebit meestal volledig. Het melkgebit ligt aan de basis van een goed en gezond definitief gebit. Vanaf ongeveer 6 jaar maken de melktanden plaats voor het definitieve gebit.
Lees meerSlaap
Vraag het doe-boek Slaap aan
CM Gezondheidsfonds helpt ouders op weg naar een deugddoende nachtrust voor hun kind en zichzelf. Het doe-boek Slaap biedt achtergrondinformatie over slaap en heel wat praktische tips.
Lees meerDuimzuigen of fopspeen?
Zowel het duimzuigen als fopspeenzuigen bouw je het best af tegen de leeftijd van 3 jaar.
Lees meerSlaaphygiëne
Een goede slaapomgeving, de dag afbouwen en afsluiten met een vast slaapritueel bevorderen de nachtrust van je kind.
Lees meerWennen aan zomer- of wintertijd
Hoe kun je je kind het best voorbereiden op de zomer- of wintertijd? Met deze tips zorg je voor een soepele doorgang.
Lees meerSlaapmoeilijkheden
Er bestaan heel wat slaapmoeilijkheden. Ze worden ingedeeld in drie categorieën: moeilijkheden bij inslapen, bij doorslapen en bij opstaan.
Lees meer's Nachts doorslapen
Het slaapritme van je kindje evolueert. Een pasgeborene maakt geen onderscheid tussen dag en nacht. Elk kind heeft zijn eigen tempo om vlot te leren doorslapen. Je kunt je baby leren om zelfstandig in slaap te vallen en ’s nachts door te slapen.
Lees meerGezondheid
Je pasgeboren baby en zijn gezondheid
De gezondheid van je pasgeboren baby wordt op de voet gevolgd. Na de eerste testen na de bevalling, wordt je baby ook getest op aangeboren aandoeningen.
Lees meerWiegendood
Wiegendood is het plots en onverwacht overlijden van een ogenschijnlijk gezonde baby. Er kan geen afwijking of oorzaak worden aangetoond die het overlijden verklaart. Om wiegendood zoveel mogelijk te voorkomen, zijn een goede slaaphouding en slaapomgeving belangrijk.
Lees meerHuilbaby
Baby’s huilen. Dat is perfect normaal. Maar wanneer troosten niet lukt en je geen idee hebt waarom je baby huilt, heb je misschien een huilbaby.
Lees meerVaccinaties
Vaccinaties bij jonge kinderen beschermen hen tegen ernstige ziektes zoals mazelen en polio. Met een vaccin maakt het lichaam antistoffen aan die je beschermen tegen een infectieziekte.
Lees meerEen kind met een handicap
Een zorgeloze zwangerschap kan abrupt omslaan in een hoop vragen en zorgen. Met de komst van een kind met een handicap ziet je wereld er plots anders uit dan verwacht en duiken grote twijfels op.
Lees meerVermijd passief roken
Geef je kind een goede start en vermijd passief roken. Zo vermijd je ziekte en ongemak op latere leeftijd.
Lees meerKlachten en ziekten
Alfabetisch overzicht van klachten en ziekten die vaak bij kinderen voorkomen.
Lees meerVoeding
Een gezonde brooddoos voor je kind
Een hele dag ravotten en nieuwe dingen bijleren. Een kinderbuik zou van minder beginnen rommelen. Zorg voor een gezonde maaltijd in de boekentas.
Lees meerBorstvoeding versus flesvoeding
De eerste maanden na de geboorte is een baby voor zijn groei en ontwikkeling volledig aangewezen op melk. Je geeft borstvoeding of flesvoeding. Het is belangrijk om een geïnformeerde en weloverwogen keuze te maken. Vraag advies over borst- of flesvoeding aan je vroedvrouw, je huisarts, je gynaecoloog of aan mama’s uit je omgeving. Overleg met je partner en maak samen een bewuste keuze. Het is belangrijk dat je voor jezelf uitmaakt waar jij je goed bij voelt.
Lees meerGezond eetgedrag
Bij een normaal eetgedrag verloopt de overgang van vloeibare naar vaste voeding in verschillende stadia. Het lichaamsgewicht is een belangrijke factor. Hoe houd je dat als ouder onder controle?
Lees meerTussendoortjes
Niet alle kinderen hebben behoefte aan tussendoortjes. Als je een tussendoortje aanbiedt, kies dan voor een gezond alternatief. Dat bevat veel essentiële voedingsstoffen en relatief weinig suiker en vet. Voor kleuters en lagere schoolkinderen bevat het niet meer dan 50 à 100 kcal.
Lees meerGezonde voeding voor kinderen
Een gezonde voeding levert alle noodzakelijke stoffen om te groeien en zich te ontwikkelen. Bovendien helpt ze al om op langere termijn overgewicht, tandbederf of diabetes te voorkomen.
Lees meerDuurzaamheid
Duurzaam opvoeden
Natuurlijk hebben we het beste voor met de toekomst van onze kinderen. We doen ons best zodat ze op een gezonde planeet kunnen opgroeien. Maar duurzaam opvoeden is een uitdaging, niet? Hieronder volgen enkele handige tips.
Lees meerHerbruikbare luiers
Het gebruik van herbruikbare luiers beperkt de afvalberg, is goed voor de gezondheid van je baby én je portemonnee! Wist je dat je zelfs verzorgingsdoekjes kunt hergebruiken?
Lees meerGroot worden
Zelfstandig spelen
Je peuter of kleuter die even alleen speelt, geeft je de tijd om snel een huishoudelijk klusje op te knappen of rustig een kopje koffie te drinken. Maar niet elk kind kan zich makkelijk in zijn eentje amuseren.
Lees meerLogopedie: hoe weet je of je kind het nodig heeft?
Elk kind leert op zijn tempo. Sommige kinderen zijn trager in hun spraak- en taalontwikkeling dan leeftijdsgenoten. Maar als je de indruk hebt dat je kind bepaalde vaardigheden niet tijdig leert, is het belangrijk om dit op te merken en eventueel met logopedie te beginnen.
Lees meerBewegen
Beweging biedt niet alleen heel wat gezondheidsvoordelen. Actieve kinderen ontwikkelen ook betere sociale vaardigheden.
Lees meerWatergewenning
Om te leren zwemmen, moeten heel wat kleuters eerst hun angst voor water overwinnen. Daarom is het belangrijk om kinderen van kleins af aan en stap voor stap te laten wennen aan water door erin te spelen.
Lees meerDroog worden
Een kind is zindelijk als het zijn urine kan ophouden en naar het toilet gaat op de gepaste tijd en plaats. Dat gebeurt spontaan tussen de leeftijd van twee of vijf jaar.
Lees meerVoor het eerst naar school
Vanaf wanneer kan je kindje naar school? Hoe bereid je je kind hierop voor? Hoe weet je of het schoolrijp is? Met de eerste schooldag in zicht, zit je met veel vragen.
Lees meerKinderen en schermtijd
Alle tijd die we doorbrengen met een beeldscherm, is schermtijd. Veel kinderen zijn verzot op tablets, smartphones en televisie. Maak goede afspraken en zorg voor een gezond evenwicht tussen schermtijd en ‘andere’ tijd. Spelen, slapen en bewegen zijn belangrijk voor de ontwikkeling van je kind.
Lees meer