Zwanger worden na zwangerschapsverlies

Wat als zwanger worden niet loopt zoals gepland? En wanneer ben je na een zwangerschapsverlies klaar voor een nieuwe zwangerschap?

Hoe snel kan ik terug zwanger worden? 

De meeste vrouwen herstellen lichamelijk snel. Eens het bloedverlies is gestopt, begint je menstruele cyclus gewoon opnieuw en kun je weer zwanger worden. Soms duurt het iets langer voordat de cyclus weer op gang komt, maar over het algemeen gaat het maar om een paar weken.  Had je drie of meer keer na elkaar een miskraam, dan bespreek je dit het best met je arts. 

 

Ben ik klaar voor een nieuwe zwangerschap?

Emotioneel blijft een zwangerschapsverlies vaak lang nazinderen. Het is aangewezen om eerst mentaal op krachten komen voor je opnieuw zwanger wordt.  

Ook je partner moet klaar zijn voor een nieuwe zwangerschap. Praat over je gevoelens, luister naar je partner en probeer elkaar te steunen. Hoeveel tijd je hiervoor nodig hebt, is heel persoonlijk. 

 

Een nieuwe zwangerschap

Een nieuwe zwangerschap kan helpen om het verlies te verwerken, maar kan ook twijfel en angst veroorzaken: zal het deze keer wel goed gaan?  Er is altijd kans op een zwangerschapsverlies, maar de kans op een volbrachte zwangerschap is groter. Laat je angst niet overheersen. Angst leidt tot stress en dat werkt opnieuw zwanger worden tegen.  

 

Hulp en steun

Praat over je angsten en twijfels. Zoek steun in je omgeving of vraag raad aan een arts. Die kan je ook doorverwijzen naar de juiste instanties indien je hier nood aan hebt.