Zwanger
Gezondheid tijdens de zwangerschap
Toxoplasmose
Toxoplasmose of kattenziekte tijdens de zwangerschap kan ernstige gevolgen hebben voor de baby. Met enkele eenvoudige maatregelen kun je de aandoening voorkomen.
Lees meerVaccinaties tijdens de zwangerschap
Ga vóór je zwangerschap met je arts na welke ziektes je hebt doorgemaakt en welke vaccinaties je kreeg. Vaccinaties beschermen zowel jezelf als je baby. Ook je gezinsleden laten zich best vaccineren. Maar let op: er zijn ook vaccins die je tijdens de zwangerschap niet mag krijgen.
Lees meerGezonde leefstijl
Gezonde leefgewoonten van de mama bezorgen de baby een zorgeloze tijd in de baarmoeder. Zo stimuleer je ook de ontwikkeling van de hersenen en de motoriek. Wil je je kindje een sterke start geven? Houd dan zeker rekening met onderstaande tips.
Lees meerOngemakken en kwaaltjes tijdens de zwangerschap
Bij een zwangerschap verandert er heel wat in het lichaam, soms met vervelende ongemakken tot gevolg.
Lees meerVroeggeboorte
Elke geboorte is een ingrijpende gebeurtenis, een vroeggeboorte is dat nog meer, ongeacht de oorzaak. Een zwangerschap duurt gemiddeld 40 weken. Een kind wordt op tijd geboren tussen 37 en 42 weken, voor 37 weken noemen we dat een vroeggeboorte. Bij een zwangerschapsduur korter dan 28 weken spreekt men over extreme prematuriteit, mogelijk met belangrijke gevolgen voor het latere leven van het kind.
Lees meerMedicatie en voedingssupplementen
Als je zwanger bent, neem je best zo weinig mogelijk geneesmiddelen in. Zijn ze toch noodzakelijk, gebruik ze dan alleen op doktersadvies.
Lees meerHoe veilig zijn echografieën?
De echografie is het bekendste instrument om te weten of alles met je baby in orde is. Maar hoe veilig is een echografie eigenlijk?
Lees meerVoorbereiden op bevalling
Materiaallijst thuis
Wat haal je het best in huis voor de verzorging van je kindje tijdens de eerste maanden? Onze checklist maakt je wegwijs.
Lees meerBroer of zus erbij
Ook voor grote zus of broer is de komst van de baby een grote verandering. Bereid je kind(eren) goed voor op de komst en geef ze ook na de geboorte voldoende aandacht.
Lees meerWat is de rol van een verloskundige?
Een verloskundige is medisch geschoold op gebied van zwangerschap, bevalling en kraamperiode. Samen met de gynaecoloog volgt de verloskundige de gezondheid van moeder en kind op.
Lees meerGoed voorbereid bevallen
Een goede voorbereiding is het halve werk, klinkt de uitdrukking. Dat geldt ook voor een bevalling. Heb je al gedacht aan een verloskundige of waar je wil bevallen? Vooraf plannen zorgt voor een hoop minder stress.
Lees meerBetrouwbare info en websites
Je hebt een kinderwens of je bent zwanger. Waarschijnlijk zit je met heel wat vragen. Op het internet vind je heel wat informatie, maar welke websites zijn betrouwbaar? En waar kun je terecht voor hulp? Skoebidoe maakte alvast een selectie met betrouwbare informatie.
Lees meer