Ouder(s)

Mentale gezondheid
Het ouderschap: waar is die 'uit'-knop?
Alle balletjes in de lucht moeten houden, constant zoeken naar de juiste balans, altijd beschikbaar zijn … Dat zijn uitdagingen waar Kerensa, Olivier, Shari en Carmen als jonge ouders dagelijks voor staan.
Lees meerEen favoriet kind hebben is doodnormaal
Als je ernaar vraagt, zal iedereen het ontkennen. En toch is het waar: bijna elke ouder heeft een favoriet kind. Op zich is dat niet zo vreemd. Op het werk of in de sportclub heb je ook niet met iedereen een even goede klik. Binnen het gezin blijft dat een groot taboe, maar is dat wel nodig? We vroegen het aan pedagoog Philippe Noens.
Lees meerWaarom een huisdier verliezen goed is voor je kind
'Daar komen tranen van!' Het is een veelgehoord tegenargument als kinderen hun ouders om een huisdier smeken. ‘Een begrijpelijke reactie’, weet Uus Knops, rouwexperte en schrijfster van het kinderboek 'Het alfabet voor groot verdriet'. ‘Maar je bewijst je kind net een grote dienst als je het al van jongs af aan leert omgaan met verdriet.’
Lees meerOok als je ziek bent draait je gezin op volle toeren
Herstellen van een langdurige ziekte met jonge kinderen in huis. Het is niet evident. De dokter kan beslissen dat je even moet stoppen met werken, maar de verantwoordelijkheden in je gezin blijven doorlopen. Sylvia (38) maakt het mee.
Lees meerBabyblues of postnatale depressie?
Veel ouders zien na de geboorte van hun kleintje zowel roze wolken als regenwolken voorbijkomen. Van somber tot prikkelbaar en neerslachtig zijn, het hoort er nu eenmaal bij. Dr. Caroline Vogels, psychiater en actief bij vzw Wolk in mijn Hoofd, brengt klaarheid.
Lees meerZo worden de feestdagen met je baby extra leuk
De feestdagen zijn gezellig, maar vaak ook heel druk. Als je in die drukte voor het eerst je baby bij hebt, kan dat best spannend zijn. Wat als je kindje straks het hele familiefeest bij elkaar huilt?
Lees meerTest: hoe denk jij over verbindend opvoeden?
‘Waarom doe jij nu zo?’ Deze gedachte schoot waarschijnlijk al eens door je hoofd toen je kind lastig gedrag toonde. Begrijpen waar gedrag vandaan komt, begint bij het begrijpen van de noden en emoties die eronder zitten. Bij verbindend opvoeden leer je je kindje omgaan met lastige gevoelens. Tegelijk creëer je meer verbondenheid.
Lees meer